Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern valencià presenta una llei per a “refundar” la cooperació després del saqueig de Blasco

El conseller de Cooperació, Manuel Alcaraz, presenta la Llei de cooperació valenciana

Laura Martínez

El conseller de Cooperació del PP, Rafael Blasco, va deixar una taca en el currículum de l’Administració valenciana difícil d’esborrar. Amb el conseller a la presó per haver desviat 1,8 milions d’euros d’ajudes a Nicaragua per a comprar pisos i altres immobles, l’executiu valencià –Govern del Botànic– tenia la tasca ben complicada de refundar el model de cooperació i posar fi a la mala reputació de la Comunitat Valenciana.

Aquest és un dels objectius de la Llei de cooperació i desenvolupament sostenible que ha presentat aquest dimecres el conseller Manuel Alcaraz davant de les Corts Valencianes. Un projecte en què han participat tots els actors de cooperació valenciana i que ha estat aprovat per unanimitat en el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament, òrgan en què hi ha representats els grups parlamentaris, les ONG i les universitats, entre altres agents. Per al conseller, les ONG “representen millor que ningú la dignitat de la societat valenciana”.

La norma compromet la Generalitat a destinar un 0,7% del pressupost de cada exercici a polítiques vinculades a cooperació i desenvolupament sostenible. Aquest compromís se supeditarà a les disponibilitats reals de la hisenda del Govern valencià, al compliment dels compromisos d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i als escenaris pressupostaris plurianuals.

La llei incorpora els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030, aprovats per les Nacions Unides fa dos anys a Nova York. Aquestes propostes esquematitzen per mitjà de distints objectius les prioritats del desenvolupament i integren tres dimensions: social, econòmica i mediambiental. A més, el text inclou l’enfocament de gènere en tots els àmbits de la cooperació.

Els objectius, segons Alcaraz, “són una oportunitat única per a fixar les bases d’una transformació global que porte envers models de desenvolupament inclusius i sostenibles, tant a escala nacional com a escala internacional”. 

Entre els àmbits de la cooperació, la llei preveu actuar sobre la cooperació econòmica, financera, tècnica, l’acció humanitària, l’educació per a la ciutadania global, la contribució a la formació i investigació i el suport a iniciatives de comerç just.

La llei inclou com a prioritats de la cooperació valenciana al desenvolupament el suport a les àrees més pobres i desiguals; aquelles en què es produïsquen transgressions greus dels drets humans, conflictes o situacions d’emergència humanitària; els pobles i els països més empobrits i/o amb més fluxos migratoris i de població refugiada; a més dels països que presenten pitjors indicadors de desenvolupament humà de la infància.

Al seu torn, s’hi plasmen prioritats relacionades amb el dret als béns públics globals; el dret a la participació i a la governança democràtica, al desenvolupament, els drets de la terra i els relacionats amb les dones i la infància.

Etiquetas
stats