Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern valencià s’oblida de l’heroi valencià que va alliberar París

Portada del periòdic francés Libération arran de l’alliberament de París, amb Amado Granell el primer per la dreta

Voro Maroto

La Generalitat s’ha oblidat d’homenatjar el valencià Amado Granell i els seus companys de La Nou, la companyia de combatents republicans espanyols que va encapçalar l’alliberament de París del jou nazi.

La gesta de La Nou va ser ocultada durant dècades: ni França ni, per descomptat, la dictadura franquista, tenien interés a destacar el protagonisme dels 150 soldats espanyols. Combatents per la República en la Guerra Civil, la milícia va nàixer el 1943.

Es va formar al Txad, on combatia per la França lliure. D’allí es va traslladar al Marroc i després va participar en el desembarcament de Normandia i va ser la primera a entrar a l’Ajuntament de París el 25 d’agost de 1994, fa just 72 anys. Un valencià, Amado Granell (Borriana 1898-Sueca 1972) capitanejava la unitat.

Després de l’ostracisme, Granell i els seus homes han estat reconeguts en els últims anys. Paco Roca, premi nacional del Còmic, els ha dedicat una de les seues obres. València retolarà un carrer amb el nom de Granell, la biografia del qual s’ha traduït al valencià. Els reis també els van homenatjar el 2015 en un acte amb l’alcaldessa de París.

“Si els de La Nou hagueren estat americans, haurien fet 15 pel·lícules sobre ells, perquè hi ha gestes d’una dignitat extraordinària, de coratge, de solidaritat”, ha dit la historiadora Evelyn Mesquida. Les Corts Valencianes, per iniciativa d’Esquerra Unida, es van sumar el 2014 via proposició no de llei al reconeixement general d’aquest grup d’herois.

La proposta, amb el suport unànime dels grups, instava el Govern valencià a “reconéixer i retre homenatge a La Nou”. Dos anys després no s’ha fet res. Una de les impulsores de la proposició, Esther López Barceló, no vol “esperar ni un any més per a gaudir d’aqueix homenatge tan necessari”.

“L’acord de 2014 explicitava l’exigència al Consell de retre homenatge públic a La Nou i Granell per a donar a conéixer la seua història al poble valencià. És obligatori complir aquest acord per a traure de l’oblit l’heroica gesta d’aquests republicans que després de patir la victòria feixista a Espanya van alliberar el poble francés del feixisme”, diu l’exdiputada.

Etiquetas
stats