Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

L’arquebisbe Cañizares ataca Puig i Oltra: “Em recorden vostés els temps de Franco”

Ximo Puig i Antonio Cañizares en una reunió al Palau de la Generalitat

Toni Cuquerella

València —

“Em recorden vostés els temps de Franco, quan se censuraven homilies”, així ha criticat el cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de València, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la seua vicepresidenta, Mónica Oltra, arran de les crítiques rebudes dels líders del Consell a l’homilia del prelat que denunciava l’“imperi gai”.

Segons informa el diari Levante-EMV, les cartes les ha explicades personal de la Generalitat, però no les han confirmades els mateixos afectats, que han rebutjat tractar el tema. La missiva a Ximo Puig s’envia després de la reunió que van mantenir al Palau de la Generalitat el president i l’arquebisbe el 21 de maig, reunió que havia de servir per a rebaixar la conflictivitat després que la vicepresidenta criticara que l’homilia “fomenta l’odi”, i prèvia a la manifestació de l’educació concertada contra la Conselleria, en què va participar activament l’Església. Cinc dies després d’aquesta reunió van arribar les crítiques de Puig, quan en la seua intervenció en les Corts va dir que “fomentar l’odi entre les persones no és gens cristià”, i que no eren paraules “pròpies de qui deté tan alta responsabilitat”, i que a ell el representava més el papa Francesc. Després d’aquestes crítiques va ser quan un emissari de l’Arquebisbat va fer arribar la carta al president en què el titlava d’“indecent” per no haver-li fet les crítiques en persona.

Pel que fa a la carta a Mónica Oltra, Cañizares li exigeix que “rectifique” les seues declaracions, i li retrau que “tinc un màxim i exquisit respecte envers aqueixes persones (els homosexuals) i la seua dignitat”, i que “no em referia a un grup molt respectable de persones, com vosté indica ni en el sentit que vosté m’atribueix, i molt menys ofenent-les o faltant gens ni mica al mandat evangèlic de l’amor”.

Resposta de Puig

Resposta de PuigEl president de la Generalitat s’ha referit a la carta de l’arquebisbe apuntant que es tracta d’una missiva de caràcter personal i que ell no acostuma a donar-los publicitat, alhora que ha assegurat: “Dos no discuteixen si un no vol, i jo no vull”. Sobre el tema de fons en qüestió, Puig ha advertit que aquest és “un Estat de dret en què cal complir les lleis” i la valenciana és una societat “avançada” i assentada en valors d’igualtat, llibertat, fraternitat, solidaritat i civisme. És en aqueix espai, ha remarcat, on està el Consell, i ha defensat que la política social del Consell en alguns aspectes es desenvolupa també en governs democratacristians com l’alemany. Preguntat sobre si té pensat emprendre alguna mena d’acció, ha indicat que en tot cas es faria “sense entorpir les bones relacions que ha d’haver-hi entre les institucions”. “Tinc més que respecte a totes les persones que professen qualsevol religió; no vull que hi haja un espai de confrontació que està fora de la història”, ha afegit. Ara, ha defensat, els temps han canviat i “si algú es vol situar en aqueixos períodes, que s’hi situe. El govern valencià, per descomptat, jo com a persona i com a president no ho faré mai”, ha conclòs.

Escalada dialèctica

Escalada dialècticaDesprés de la polèmica homilia de l’arquebisbe Cañizares s’han succeït encreuaments de declaracions entre el prelat i altres agents polítics. Així entre les crítiques d’Oltra i Puig el cardenal va ser cridat a capítol pel papa Francesc i ovacionat pels seus feligresos a la catedral de València. Mentrestant, Cañizares ja insinuava les crítiques comparant-les amb la dictadura franquista, però sense fer-hi referències concretes, quan va assegurar haver patit “censura i condemna” en alguns mitjans de comunicació “per alguns grups i per alguns polítics” que “fa pensar en etapes superades de la nostra història passada, però encara recent, en què se censuraven i es condemnaven algunes homilies i alguns predicadors”.

Posteriorment el cardenal ha redoblat els seus pronunciaments i ha arribat a incitar a la desobediència a les lleis “insidioses” basades en la igualtat de gènere, rebel·lió criticada des de les Corts Valencianes, i també ha proclamat que “s’ha volgut destruir la família com en l’URSS marxista”.

Però l’arquebisbe també ha tingut un cert suport del PP valencià, que assegura que hi ha hagut una “campanya desproporcionada” contra ell, i afirma també que té dret a defensar l’ideari catòlic. Les últimes crítiques, de Compromís, aquest mateix dimecres, quan el candidat al Congrés Joan Baldoví ha qualificat Cañizares de “carrossa” i també la vicepresidenta Oltra ha arribat a demanar la intervenció de la Conferència Episcopal.

Etiquetas
stats