Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La nova Llei redueix un 25% l’allau d’altes d’apartaments turístics a València

Una vista de València amb la Ciutat de les Arts i les Ciències al fons

Carlos Navarro Castelló

0

El 9 de juliol passat va entrar en vigor la nova Llei de turisme aprovada el 23 de maig en les Corts amb l’objectiu, entre altres, de millorar el control sobre els apartaments turístics i frenar l’allau d’aquesta modalitat que ha suposat un increment desmesurat dels preus de lloguer (un 42% a València des del 2014) i, com a conseqüència d’això, l’expulsió de molts veïns dels seus barris per no poder costejar aquests augments.

Entre les novetats que incorpora la nova normativa per a frenar l’expansió dels apartaments turístics hi ha l’obligatorietat que els propietaris de l’immoble aporten un informe de compatibilitat urbanística positiu del seu ajuntament per poder donar-lo d’alta en el registre d’habitatges turístics que gestiona l’Agència Valenciana de Turisme.

En aquest sentit, segons les primeres dades, sembla que la nova llei sí que és efectiva per a reduir l’oferta d’aquesta tipologia d’immobles.

Així doncs, segons han informat fonts de l’Agència a eldiario.es, el nombre d’altes en el registre ha abaixat un 25% des del 9 juliol passat, data en què va entrar en vigor la normativa.

En concret, el registre autonòmic ha comptabilitzat sis altes d’immobles per dia a la capital des de l’1 de gener fins a l’entrada en vigor la nova normativa (1.156 altes noves). No obstant això, des d’aquesta data fins al 25 de juliol la xifra ha abaixat a 4,5 apartaments turístics registrats per dia (73 en total).

El descens és més pronunciat si es compara amb el període que va des de l’aprovació de la llei (23 de maig) fins a l’entrada en vigor (9 de juliol), moment en què es produeix una allau d’altes noves, precisament per a esquivar les noves traves legals.

En aqueix lapse de temps es van donar d’alta 413 apartaments turístics, 8,6 per dia, el doble després de l’entrada en vigor de la norma.

Sobre aquest tema, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha recordat que la nova Llei de turisme, oci i hospitalitat, “assenyala la coordinació amb altres administracions en la inspecció turística”, i, a més, “modifica la tipificació d’infraccions i eleva les sancions per dur a terme l’activitat sense haver comunicat l’inici d’activitat a l’Administració turística, fins a 600.000 euros”.

Inspeccions i sancions

Segons han informat fonts de l’Agència Valenciana de Turisme, “en aquests moments la província de València compta amb quatre inspectors, i es duplica així la xifra amb què comptava fins fa només un parell de mesos”.

Aquest increment del nombre d’inspectors ha sigut possible gràcies al fet que Funció Pública va autoritzar la creació de dues places, amortitzant algunes places que no estaven cobertes en altres departaments de Turisme, és a dir, sense augmentar el capítol 1 de costos de personal.

Colomer ha assegurat que “fins aquest augment de personal, la Comunitat Valenciana tan sols disposava de 10 inspectors: 3 a Castelló, 2 a València i 5 a Alacant, el mateix nombre que fa 10 anys”.

El secretari autonòmic ha explicat que “davant la impossibilitat de contractar efectius nous, i atesa la falta manifesta d’inspectors per a donar solució a un problema cada dia més preocupant per al sector, la Generalitat va posar en marxa la comissió d’intrusisme i ha implicat altres agents, com és el cas de la policia autonòmica o la policia local”.

D’aquesta manera, durant l’any passat es van dur a terme a la província d’Alacant 731 inspeccions, a la de València 847 i a la de Castelló 649.

Les inspeccions s’han traduït en 417 denúncies a València, 861 a Alacant i 328 a Castelló.

Cal destacar que les denúncies incideixen fonamentalment en els serveis deficients, instal·lacions deficients i incompliment de contractes.

Etiquetas
stats