Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sanitat inicia el procés d’implantació de la nova targeta sanitària individual

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, mostra la targeta nova juntament amb el  director general, Rafael Sotoca

Carlos Navarro Castelló

La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha presentat aquest dimecres el model nou de targeta sanitària individual que començarà a implantar-se demà arreu de la Comunitat Valenciana.

Aquest model nou inclou per primera vegada el codi d’identificació personal del Sistema Nacional de Salut (CIPSNS), un identificador únic estatal per a cada ciutadà que ofereix més garanties de suport tècnic per a assegurar la continuïtat de l’assistència sanitària independentment de la comunitat autònoma on estiga l’afectat.

Així mateix, el model nou minimitza qualsevol possible error a l’hora d’identificar el pacient, ja que es tracta d’un codi únic i tot el procés es fa automàticament (a través de lectors de codis de barres), de manera que s’evita haver d’introduir les dades a mà i, per tant, les errades de transcripció.

“Amb la targeta nova fem un pas més per a garantir a la ciutadania el dret a la protecció de la salut sense importar on estiga ni en quin centre siga atés”, ha assenyalat Carmen Montón.

Així doncs, des d’aquest dimecres, es farà una implantació gradual del nou model de targeta a mesura que els centres de salut vagen esgotant la reserva de targetes velles i els ciutadans necessiten renovar les que ja tenen. L’operació no comportarà cap cost addicional, ja que el preu de les targetes noves és el mateix que el de les targetes actuals.

“No es canviaran les targetes sanitàries de tots els valencians i valencianes de colp, sinó que la substitució es farà de manera progressiva i en les mateixes circumstàncies que es fa actualment, és a dir, en casos com ara pèrdua, robatori o deteriorament”, ha explicat Montón.

Tal com ha apuntat la consellera de Sanitat, el nombre de ciutadans amb dret a targeta sanitària a la Comunitat Valenciana és, actualment, de 4,6 milions (1,6 milions a Alacant, 2,4 milions a València i 551.247 a Castelló).

Anualment s’imprimeixen al voltant d’un milió de targetes i s’estima que la progressió serà la mateixa durant els pròxims 4 anys.

Diferències més rellevants

A més de l’esmentat nou codi d’identificació personal de l’SNS, que figurarà en la part de davant de la targeta, el model nou del document inclourà un format diferent per al codi d’identificació territorial (CITE).

La nova targeta renova la imatge amb la incorporació dels colors corporatius de la Generalitat Valenciana (roig i gris) i hi afig una mossa en un dels laterals per a facilitar-ne el maneig a les persones amb disfunció visual. En aquest cas, també hi ha la possibilitat de sol·licitar una targeta en el sistema Braille.

“Es tracta d’una adaptació necessària del disseny de les nostres targetes sanitàries, perquè és marcada per una normativa estatal que hem de complir i que aprofitarem per a millorar un document administratiu fonamental ja que és el que acredita les dades del titular i facilita l’accés de la ciutadania a les prestacions del Sistema Nacional de Salut”, ha assenyalat Carmen Montón.

Aquest model nou de targeta sanitària individual s’adapta a allò que estableix el Reial Decret 183/2004, de 30 de gener, pel qual es regula la targeta sanitària individual, modificat pel Reial Decret 702/2013, de 20 de setembre de 2013.

Mitjançant aquests reials decrets es vol fer realitat allò que estableix la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut en què es diu que les targetes sanitàries han d’estar preparades per a emmagatzemar la informació bàsica i han de permetre ser llegides i poder comprovar-ne les dades en totes les aplicacions del territori de l’Estat.

Etiquetas
stats