Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJ paralitza milers de beques universitàries pel recurs de la Catòlica

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà.

Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha acordat paralitzar temporalment 3,15 milions d’euros corresponents a les beques universitàries de la Generalitat i a les destinades a lluitar contra l’abandonament, dotades amb 3 milions i 150.000 euros, respectivament, arran del recurs interposat per la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir (UCV). Així ho han indicat fonts de la Conselleria d’Educació, que han precisat en un comunicat que, per contra, el TSJCV no ha admés la suspensió cautelar de les beques salari i de les d’excel·lència universitària, dotades respectivament amb 5 i amb 1 milió d’euros. Aquesta decisió judicial es produeix després que la UCV recorreguera davant del TSJCV contra les ordres de la Conselleria d’Educació que exclouen els alumnes de les universitats privades de les beques per al curs 2016-2017.

La Generalitat hi recorrerà

La Generalitat ha anunciat que interposarà a través de l’Advocacia de la Generalitat la setmana que ve un recurs a la suspensió cautelar dictaminada pel TSJCV pel que fa a l’assignació d’aquestes beques perquè “la impossibilitat de fer-les efectives afectaria milers d’alumnes de les universitats públiques i no beneficiaria en cap sentit l’alumnat de les universitats privades valencianes”.

En aquest sentit, han incidit que “cap comunitat autònoma inclou en les seues convocatòries d’ajudes a les universitats privades, llevat de Castella i Lleó, que destina fons per a completar les beques del Ministeri només als estudiants de nou ingrés, però en cap cas a beques pròpies de l’autonomia”.

Així mateix, han destacat que les taxes dels centres universitaris públics i privats “són diferents” i les públiques “a pesar de ser elevades són les fixades de manera administrativa” mentre que les universitats privades valencianes “han optat fins ara per doblar el preu de les taxes fixades en el servei públic universitari”. Com a exemple, esmenten que el cost de les taxes de Medicina en universitats públiques és de 1.400 euros aproximadament, mentre que en les privades ascendeix a uns 9.990 euros. Així, han explicat que “en tots els estats on hi ha una xarxa d’universitats privades aquests mateixos centres ofereixen beques pròpies per al seu alumnat i estipulen les taxes que consideren amb total llibertat i regits per la llei de mercat”.

21 milions en sis tipus de beques

El programa de beques universitàries de la Conselleria d’Educació consta de sis modalitats: beques de Generalitat, beques de no-abandonament, beques salari, beques d’excel·lència acadèmica, beques complementàries del Ministeri d’Educació i beques Erasmus. En termes pressupostaris el programa complet està dotat amb 21,45 milions d’euros.

Les mateixes fonts han explicat que les beques universitàries de la Generalitat han rebaixat a 5 la nota mínima i flexibilitzen el criteri de renda, que passa a ser més ampli que el del Ministeri d’Educació. A més, s’incorpora l’exempció de taxes per a la segona matrícula de manera que si en el pressupost assignat sobren fons, es destinaran a finançar aquestes segones matrícules.

En el cas de les beques contra l’abandonament, tenen com a objectiu compensar l’augment de taxes a partir de la tercera matrícula i les successives perquè els alumnes puguen finalitzar els estudis.

Segons les dades de la Conselleria, el 84 per cent de l’alumnat universitari valencià va cursar els estudis en universitats públiques i en els últims anys uns 7.000 estudiants han hagut d’abandonar els estudis en centres de la xarxa pública per raons econòmiques.

En el curs 2015-2016 aproximadament 10.000 alumnes universitaris es van beneficiar de beques i el 93 per cent provenien d’universitats públiques valencianes.

Etiquetas
stats