Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

De les autonòmiques a les municipals: Compromís ja és la força més votada a València, esclat del PSPV i bac del PP

Joan Ribó (Compromís) i Sandra Gómez (PSPV)

Carlos Navarro Castelló

0

Amb la ressaca dels resultats de les eleccions autonòmiques, els partits comencen a preparar-se per a un altre assalt. Les eleccions municipals estan a poc menys d’un mes (26 de maig) i per primera vegada se celebren a la Comunitat Valenciana separades de les autonòmiques.

Això fa que els resultats recents dels vots a les Corts Valencianes analitzats per ciutats siguen un bon indicador amb vista a la pròxima cita electoral, més fiables que els de les generals pel fet que el sentit del vot canvia segons es vote en clau local o nacional.

Així, poden traure’s unes quantes conclusions dels resultats de les autonòmiques a la ciutat de València. La primera és que el color polític de l’Ajuntament es decidirà per un grapat de vots.

En realitat la diferència ja és ajustada, atés que actualment hi ha tan sols un edil de diferència entre els blocs, amb 17 per al d’esquerres i 16 per al de dretes.

Així doncs, si se sumen els vots obtinguts per les forces polítiques amb representació, el bloc de dretes obtindria 2.000 vots més que el d’esquerres. Si s’afigen al d’esquerres els suports del PACMA, que no es presentarà a les municipals, guanyaria l’esquerra per 3.955 vots.

Una altra dada important és que Compromís s’ha convertit en la primera força política a la ciutat i ha acabat amb l’hegemonia del PP. La coalició valencianista ha aglutinat el 20,8% dels vots (94.352), malgrat haver perdut dos punts percentuals respecte a les autonòmiques del 2015 (va obtindre 96.151 vots) i tres punts si es comparen amb les municipals del mateix any (en va obtindre 95.958).

El PSPV es dispara del 13,2% al 19,6% dels sufragis amb 88.923 i passa de quarta força a segona, mentre el PP es desploma del 25,7% de suport al 18,3% amb la irrupció de Vox, que aconsegueix un 10,6% (48.322 vots), la qual cosa fa que els populars passen de primera força a quarta, superats per Ciutadans.

En la línia de l’augment registrat en les autonòmiques, els d’Albert Rivera també pugen a la ciutat de València, on han passat del 14,4% de l’any 2015 al 18,9% amb 85.552 vots, 2.531 més que el PP.

Els comentaris dels diferents candidats a l’alcaldia de València no s’han fet esperar. L’alcalde actual, Joan Ribó (Compromís), ha destacat: “Davant dels pactes de les dretes radicalitzades, o els pactes que somien alguns entre PSOE i Ciutadans, la majoria social progressista de la nostra ciutat opta per la possible reedició del Govern de la Nau [pacte encapçalat per Compromís amb socialistes i València en Comú (Podem)]. Mentre estiga a la meua mà, jo faré possible un govern de progrés a València. Perquè l’aliança entre les forces progressistes és la meua única opció”.

Per part seua, la candidata socialista Sandra Gómez ha comentat que el PSPV “és el partit útil, perquè representa els principis i els valors que han fet avançar la societat i que, quan està en joc que avancem o retrocedim, la gent aposta pel partit socialista, estic convençuda que el pròxim 26 de maig el partit socialista tornarà a guanyar a la ciutat de València”.

El candidat de Ciutadans, Fernando Giner, ha assegurat que estan “davant una tendència imparable que demostra que es pot governar des de la centralitat i la moderació. Cada vegada que s’obrin les urnes, Ciutadans puja, la qual cosa constata que estem complint amb les persones”.

La candidata del PP, María José Catalá, ha afirmat que el seu partit recuperarà “els vots perduts” i ha advertit que “els resultats no són extrapolables”. Catalá ha lamentat que “els vots a Vox només han servit per a fer president a Pedro Sánchez” i s’ha mostrat segura que “el PP recuperarà aqueixos vots, i liderarà el centredreta i desbancarà Ribó de l’Ajuntament”.

El PSPV guanya a Castelló, Alacant i Elx

En les grans capitals de Castelló i Alacant han guanyat també els socialistes, que han desbancat el PP com a força més votada, segons els resultats de les eleccions autonòmiques.

A Castelló de la Plana, el PSPV passa del 18,8% dels vots al 25,6%, mentre el PP cau del 25,5% al 18,4%. En la capital castellonenca, a més, ha obtingut un 50% dels sufragis el bloc d’esquerres pel 47% del de dretes.

A Alacant i Elx ha guanyat també el PSPV amb un 24,4% i un 26,4% dels suports, respectivament, i ha desbancat el PP, que a Alacant cau a la tercera posició per darrere de Ciutadans i a l’Elx a la segona. No obstant això, en totes dues ciutats el bloc de dretes ha sigut el més votat amb un 52,1% dels vots i un 51% respectivament.

Etiquetas
stats