Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La factura del denunciant compulsiu del PP de València: cada causa arxivada costa a l’Ajuntament en advocats 2.000 euros

Luis Salom, assessor del PP i de l'Ajuntament de València

Carlos Navarro Castelló

València —

0

L’ofensiva empresa el mandat passat pel denunciant compulsiu del PP de València, Luis Salom, investigat (abans imputat) per presumpte blanqueig en el cas Taula, contra una gran part dels regidors de l’equip de Govern municipal de Compromís, PSPV i València en Comú no ha eixit debades a l’Ajuntament i, per tant, als valencians i valencianes.

La Junta de Govern Local va aprovar divendres el reintegrament de 2.214 euros a la que va ser regidora d’Esports, la socialista Maite Girau, en concepte de despeses d’advocats arran d’haver-se vist implicada en una de les denúncies de l’assessor del grup municipal popular per fraccionament de contractes.

La denúncia es va arxivar al setembre del 2018, per la qual cosa Girau té dret per llei que se li torne el cost de la seua defensa. Segons consta en l’expedient municipal a què ha tingut accés eldiario.es, l’edil, llavors, no podia optar a la defensa de l’Assessoria Jurídica de l’Ajuntament perquè la denúncia provenia d’un altre empleat públic del Consistori.

L’expedient confirma que l’import s’ajusta als criteris de càlcul dels honoraris del Col·legi d’Advocats, per la qual cosa és de suposar que la quinzena de processos que han arxivat al polèmic assessor contra altres regidors hagen tingut un cost similar, que els denunciats poden optar a recuperar.

Entre els responsables polítics que han estat investigats per les denúncies de Salom que fins ara s’han anat arxivant després de les declaracions, figuren, per part de Compromís, l’alcalde de València, Joan Ribó, i regidors com Carlos Galiana, Gloria Tello o Pere Fuset, a qui li han arxivat almenys cinc processos, i que encara està pendent de declarar en una causa per presumpte fraccionament de contractes.

En el seu cas, acumula un cost en la seua defensa d’uns 10.000 euros que en el seu moment podrà reclamar.

Fuset va anunciar recentment que renunciava temporalment a les seues funcions com a regidor de Cultura Festiva com a conseqüència del judici de l’accident de Vivers, una causa en què no té res a veure l’assessor del PP.

En el cas de l’exregidora socialista Anaïs Menguzzato, denunciada per falta d’informes en un espectacle pirotècnic, el cas ni tan sols va arribar a admetre’s a tràmit.

A més, al setembre del 2018 es va arxivar també la causa contra el número dos de la Conselleria d’Educació, Miguel Soler (PSPV). Salom l’acusava d’haver cobrat de les Corts Valencianes sense anar-hi a treballar.

Els últims casos que s’han desestimat van afectar el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar (PSPV), i l’exregidora d’Habitatge i exportaveu de València en Comú, María Oliver.

Finalment, està pendent de resoldre’s un cas que afecta la portaveu municipal del PSPV, Sandra Gómez, que va declarar fa poc com investigada per uns contractes de publicitat en premsa.

Salom torna a figurar en la nòmina d’assessors del grup municipal popular en el mandat actual, si bé és cert que la seua nova portaveu, María José Catalá, ja va advertir que controlarà de prop l’activitat judicial del polèmic assessor.

“Les denúncies judicials es coordinaran des del grup popular i es presentaran quan el procés tinga possibilitats de prosperar”, va assegurar Catalá.

Etiquetas
stats