eldiario.es

Menú

La nova temporada dels teatres públics consolida la creació valenciana

El Teatre Principal de València

Qualitat i impuls local com a marca pública. Aquesta és la senya d'identitat que ha volgut imprimir l'Institut Valencià de Cultura (IVC) per a la propera temporada de teatres que comença en acabar l'estiu. Després que les administracions passades gastaren el pressupost de cultura en pedres i elefants blancs, que van deixar els comptes hipotecats i la programació minvada; l'IVC d'Abel Guarinos comença a donar resultats dos anys després d'haver girat el rumb a l'anterior Culturarts.

Enguany, entre el Rialto i  el Principal presentaran 12 produccions pròpies anuals que involucren a valencians, així s'acoblen als objectius de Fes Cultura, marcats per la Conselleria per a assolir el 2020. A més, també hi haurà una més, gestada i muntada al Principal de Castelló. Però a València, és el Teatre Rialto l'epicentre de les produccions pròpies.

L'actriu i directora de la companyia A tiro Fijo, Carla Chillida màxim exponent de la renovació del teatre polític al nostre país, presentarà a l'abril l'obra Tot Explota, que actualitza la vigència de la lluita de classes i que es presentarà al maig i abril. La dramaturga Begonya Tena ha escrit un llibret sobre Carmen Tórtola, una de les grans ballarines espanyoles de principis del segle XX que la història ha invisibilitzat, i que durà a escena al maig el director Rafael Calatayud. La peça de dansa de Noelia Liñana, Més a prop, reflexionarà sobre les emocions que ens mouen i intentarà atraure el públic jove. I les grans apostes de producció pròpia valenciana són l'adaptació del Faust de Goethe per Arturo Sánchez Velasco i Jaume Policarpo, que li dóna l'estètica de titelles de mida natural que el caracteritzen, i el Tirant d'Eva Zapico que torna al cavaller medieval valencià més llegit, en coproducció amb el Centro Nacional de Teatre Clàssic i on s'exhibirà després del Rialto.

Seguir leyendo »

Sagunt a Escena mira als clàssics des de l'òptica contemporànea

L'estiu s'ompli de cultura. El festival de teatre referent al País Valencià du els millors espectacles al teatre romà de Sagunt i arreu de la ciutat. Enguany hi ha 15 espectacles de carrer durant tot el mes d'agost i 26 actuacions a l'escena mil·lenària. Adaptacions d'Antígona, Filoctetes, Fedra o Edip aprofundeixen en la vigència dels clàssics des d'una perspectiva actual.

Juanvi Martínez Luciano, director de Sagunt a Escena explica que en aquesta 35ena edició s'ha fet un esforç per recuperar els mites clàssics des de les qüestions actuals que ens atanyen com a societat. A més, els veurem representats per cares conegudes com Loles León, Silvia Abascal o Lolita Flores i dirigides per dramaturgues i directores amb perspectiva de gènere com Magüi Mira o Carmen Portaceli.

Seguir leyendo »

El arte como herramienta de inclusión social

Jero corta con un cúter infantil –adaptado para que los niños no se corten– una caja de cartón para montarla sobre otra. Tiene siete años y unos ojos negros enormes de curiosidad. A su lado, su hermano Alexander construye un elefante con trozos de cartón. “Me encanta, está super guay”, dice con una sonrisa desbordante. El hermano de en medio, Juanjo, le arrebata sus cartones y se mete dentro del elefante y lo usa como disfraz. Un puñado de niños a su alrededor ríen. Fatin, una niña de pelo azabache y pestañas que miran a la luna, se mete en medio. “Mira, el mío es un escudo”, le dice a Juanjo ciñéndose  a su cuerpo delgado varios cartones enganchados entre sí.

La escena no pasa en la plaza de un pueblo tranquilo si no en el centro de Valencia, en la sede de la Fundación Bancaja, que tiene una escuela de verano de artes para niños y niñas en riesgo de exclusión social. Ese día tienen un maestro especial, el artista Jorge Carla (Madrid, 1974), conocido por hacer su obra a partir de materiales desechables y borrar la frontera entre pintura y escultura.

Su arte povera cobra más sentido en esa aula. “Quiero que los niños recuperen la idea de que pueden jugar con cualquier cosa, que pueden inventar con algo tan accesible como el cartón”, explica después de ponerles a los niños la tarea de hacer un retrato con cartón, ya sea pintado o con escultura. Al llegar los niños empezaron a cuestionar sobre su profesión y  le preguntaban si como artista era famoso o ganaba mucho dinero. No distan tanto de la mirada de muchos adultos que siguen viendo el arte como una disciplina elitista y alejada de la realidad. En medio del taller la hermana pequeña de Fatin corretea por el aula y dice: “Mi arte, mi arte, dame dinero”.

Seguir leyendo »

Capella de Ministrers a Peníscola

Capella de Ministrers València és un grup referent de la investigació musicològica que conjuga el rigor històric i la sensibilitat musical i que portaran a Peníscola l’espectacle ‘Chiaroscuro. Llums i ombres del barroc espanyol’. Dirigeix Carles Magraner.

Divendres 3 d’agost a les 22.30 hores

Entrada 12 euros

Seguir leyendo »

Filmoteca d’Estiu: ‘M, el vampiro de Düsseldorf’

Un assassí de xiquetes té atemorida tota la ciutat. La policia el busca frenèticament i deté qualsevol persona mínimament sospitosa. Per la seua banda, els caps de l’hampa, furiosos per les batudes que estan patint per culpa de l’assassí, decideixen buscar-lo ells mateixos. La sempre prodigiosa posada en escena de Fritz Lang al servei d’un ‘thriller’ pertorbador que continua fascinant noranta anys després.

ON? Jardins del Palau de la Música

QUAN? Diumenge 5 i dilluns 6 d’agost, a les 22.30 hores

Seguir leyendo »

Filmoteca d’Estiu: ‘La llibreria’

En un petit poble de l’Anglaterra de 1959, una jove dona decideix, en contra de l’educada però imparable oposició veïnal, obrir la primera llibreria que hi ha hagut mai en aquella zona. Basada en la novel·la homònima de Penelope Fitzgerald, la pel·lícula és alhora un emotiu homenatge a la lectura i una reivindicació del paper proactiu de la dona en la societat. Goya a la millor pel·lícula, millor direcció i millor guió adaptat en la passada edició dels premis.

ON? Jardins del Palau de la Música

QUAN? Divendres 3 i dissabte 4 d’agost, a les 22.30 hores

Seguir leyendo »

'Filoctetes' en Sagunt a Escena

Versió de Jordi Casanovas d’una de les últimes tragèdies de Sòfocles protagonitzada per Pedro Casablanc, Pepe Viyuela, Félix Gómez i Samuel Viyuela. Un clàssic que es pot veure com una obra “d’intriga”, com assenyala el seu director, Antonio Simón. Filoctetes ha sigut abandonat en una illa deserta a causa dels mals que pateix. Però Ulisses va a buscar-lo quan s’adona que l’arc d’Hèrcules que té és indispensable per a posar fi a la guerra entre grecs i troians.

ON? Teatre Romà. Carrer Castell, s/n. Sagunt

QUAN? 3 i 4 d’agost a les 22.30 hores

Seguir leyendo »

'Antígona', primer espectáculo de Sagunt a Escena en el Teatro Romano

Un momento de la puesta en escena de 'Antígona'

El Institut Valencià de Cultura empieza las actuaciones en el Teatro Romano de Sagunto con la representación de 'Antígona', una coproducción de La Ferroviaria, el Institut Valencià de Cultura, Teatros de Murcia-Romea, el Festival Internacional de Teatro de San Javier, Sagunt a Escena y el Ayuntamiento de Elche.

Paco Macià dirige 'Antígona', autor también de la versión. El espacio sonoro es de Niño de Elche; la escenografía, de Ángel Haro, y las luces, de Pedro Yagüe. La interpretan Eloísa Azorín, Enric Juezas, Morgan Blasco, María Muñoz, Román Méndez de Hevia, Clara Crespo y Claudia Garón.

La 'Antígona' que veremos en Sagunt a Escena es una versión libre de Paco Macià, inspirada en los textos que varios autores han escrito del mito de Antígona. Se ha trabajado con los textos de Sófocles, Brecht, Anouilh, George Steiner, Marguerite Yourcenar, Griselda Gambaro y Betsabé García, entre otros.

Seguir leyendo »

Aspencat i La tia figa, darrere la cançó de l'estiu d'À Punt

Pasqual Giner, Elisa Borredà i Remei Giner a l'estudi Tars de Moraira

Una cançó de l’estiu ha d’assemblar-se, en certa manera, a una ensalada: els ingredients, al gust, però que siga fresca, senzilleta i digerible. Eixint-nos-en de la taula, també ha de ser apegalosa, ballable i, si pot ser, sonar en tots els platós.

La televisió pública valenciana, À Punt, ha decidit encarregar una sintonia amb aquestes característiques per celebrar el seu primer estiu en actiu. Durant aquesta setmana, en els magazins matinals i vespertins s’ha ballat un ritmet fresc amb la lletra “amb tu vull volar, dormir, despertar...” que convida a calçar-se unes xancles, un vestit de bany i un flotador XL, com van mostrar els presentadors.

Del projecte s’han encarregat quatre valencians ben coneguts en el panorama musical: Pasqual Giner, d’Aspencat; Elisa Borredà, més coneguda com ‘La tia figa’; Reme Giner, de Jazzmatics i Charly Álvarez, del grup metal Gigatron i del departament de promoció d’À Punt.

Seguir leyendo »

Aspencat y La tia figa, tras la canción del verano de À Punt

Pasqual Giner, Elisa Borredà y Remei Giner en el estudio Tars de Moraira

Una canción del verano tiene que parecerse, en cierto modo, a una ensalada: los ingredientes, al gusto, pero que sea fresca, sencillita y digerible. Saliéndonos de la mesa, también tiene que ser pegadiza, bailable y, a ser posible, sonar en todos los platós.

La televisión pública valenciana, À Punt, ha decidido encargar una sintonía con estas características para celebrar su primer verano en activo. Durante esta semana, en los magazines matinales y vespertinos se ha bailado un ritmillo fresco con la letra "amb tú vull volar, dormir, despertar..."  que invita a calzarse unas chanclas, un bañador y un flotador XL, como mostraron los presentadores.

Del proyecto se han encargado cuatro valencianos bien conocidos en el panorama musical: Pasqual Giner, de Aspencat; Elisa Borredà, más conocida como 'La tia figa'; Reme Giner, de Jazzmatics y Charly Álvarez, del grupo metal Gigatron y del departamento de promoción de À Punt.

Seguir leyendo »