eldiario.es

9

La iniciativa ‘Des de la meua finestra’ compondrà una mostra en el Centre del Carme

L'obra d'Ortifus.

El Centre del Carme Cultura Contemporània prepara una mostra amb les il•lustracions amb les quals artistes, il•lustradors, dissenyadors, arquitectes i famílies van transformar
les seues finestres en espais de creació durant el període de confinament per la COVID-19 mitjançant la iniciativa ‘Des de la meua finestra’, impulsada a través del museu.

‘Des de la meua finestra’ és una proposta inspirada en l’exposició del Centre del Carme ‘Viatge a Corfú. Carlos Pérez. L’home-museu’, com a homenatge a qui va saber posar en valor la grandesa de diferents formats i expressions artístiques.

Més de 50 creadors es van sumar a aquesta iniciativa que convidava a “mirar per les finestres amb art i a imaginar un altre món darrere del vidre”. El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha explicat que l’exposició “rememorarà un moment en què les finestres van cobrar un sentit especial en la nostra quotidianitat”.

Seguir leyendo »

El Museo del Arroz organiza visitas guiadas por l'Albufera cada domingo

A partir del próximo 31 de mayo el Museo del Arroz reactiva las visitas guiadas por el Parque Natural de l'Albufera, adaptándose a las nuevas circunstancias ocasionadas por la crisis sanitaria.

Tal como explican en un comunicado, frente a las dificultades de desarrollar las actividades didácticas en el centro, el museo ha trasladado sus iniciativas para ofrecer a los visitantes “la posibilidad de disfrutar nuevamente de uno de los entornos más bellos y únicos de València”

Los recorridos por la Albufera darán comienzo el 31 de mayo con una visita para conocer las plantas de la marjal, que contará con la presencia de la profesora de Botánica de la UPV María Ferriol.

Seguir leyendo »

Cultura destina 862.591 euros, un 38% més que l’any passat, a l’organització d’activitats artístiques i culturals

Una imatge de la mostra ‘Viaje a Corfú. Carlos Pérez. El hombre-museo’.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha convocat les ajudes destinades a l’organització d’activitats culturals i artístiques, a les quals enguany destinarà 862.591 euros, augmentant el pressupost en un 38 % més que l’any passat.

Segons informa en un comunicat, serà subvencionada l’organització d’activitats culturals i artístiques com ara exposicions, congressos, seminaris, jornades, rutes i itineraris culturals, publicacions, esdeveniments o altres, que hagen sigut desenvolupades entre el dia 1 de novembre de 2019 i el 31 d’octubre de 2020, ambdós inclosos.

Podran ser beneficiaris de les ajudes associacions sense ànim de lucre i fundacions privades en els estatuts de les quals figure com a finalitat la promoció de l’art o la cultura, universitats públiques i aules de la tercera edat.

Seguir leyendo »

‘Turandot’ i ‘El desentierro’, entre les noves propostes del canal del IVC

L’Institut Valencià de Cultura renova, com cada setmana des de l’inici del confinament, l’oferta del canal #QuedatACasa, i entre els nous continguts destaca la sessió de curts que en aquesta ocasió recull el treball de tres directors valencians que han estrenat llargmetratges destacats en els últims anys: Nacho Ruipérez, Alex Montoya i Roberto Bueso.

De Nacho Ruipérez i Julio Martí es pot veure ‘La victoria de Úrsula’, una ficció de 2011 de terror gòtic. Ruipérez, pel seu primer llargmetratge ‘El desentierro’, va rebre el premi a la millor direcció, el millor guió i la millor pel·lícula en els primers Premis de l’Audiovisual Valencià de 2018.

De Roberto Bueso presentem el curt ‘La noche de las pochongas’ realitzat en 2013, que tracta una història de comiats i descobriments en la joventut. Bueso ha fet el seu primer llargmetratge, ‘La banda’, estrenat en 2019. La pel·lícula va obtindre nombroses nominacions als Premis de l’Audiovisual Valencià 2019 i va guanyar tres premis tècnics: millor direcció artística, millor muntatge i millor fotografia.

Seguir leyendo »

El jurista Joaquim Bosch obri un nou cicle de debats de la Universitat de València

El magistrat valencià Joaquim Bosch.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València inaugura la seua programació en línia el pròxim dilluns, dia 25, amb Joaquim Bosch. El magistrat i jurista oferirà a les 18.00 hores la conferència ‘Notícies falses i mentides tòxiques: els límits de la llibertat d’expressió i del dret a la informació’.

El cicle de conferències continua el 8 de juny amb Francisco Sanz, metge pneumòleg i coordinador COVID del Consorci Hospital General València, que parlarà sobre els protocols d’atenció i tractament de la Covid-19; i el 15 de juny amb l’investigador Enrique Feás, que abordarà la crisi econòmica generada. Totes les conferències es podran consultar a la pàgina web del Vicerectorat de Cultura de la Universitat així com en el repositori digital de la Universitat de València, MediaUni, on es pot accedir a totes les conferències de l’Escola.

El centre d’aquesta conferència inaugural seran les falsedats massives, i com han començat a ser un problema a debatre. Estem assistint a un fenomen creixent, que ha tingut un protagonisme rellevant durant la gestió sanitària contra la pandèmia. La difusió de fake news ha arribat a extrems d’elevada entitat, a causa de les possibilitats de les xarxes socials i els efectes multiplicadors de mecanismes fraudulents de repetició automatitzada.

Seguir leyendo »

Paso por paso para abrir un teatro de forma segura

Vista de la sala principal del Teatre Calderón de Alcoi.

El Teatre Calderón de Alcoi ha elaborado un documento con las principales recomendaciones y directrices sanitarias para abrir “cuando llegue el momento” de forma segura y adaptado a las particularidades de su espacio. Se trata de la primera guía valenciana editada desde un teatro público y el objetivo es inspirar a que cada centro aplique un documento similar en función de sus propias características y necesidades.

“La guía está viva y abierta a sugerencias”, explica Lidia Vila, directora del centro. Entre las claves de este primer documento que “variará conforme la legislación se perfile” está la preparación del espacio con una limpieza intensiva, la limitación en el aforo y el espacio entre butacas, así como la adquisición de sistemas y equipos de control de temperatura y desinfección. Por ejemplo, recomiendan la instalación de cámaras termográficas para medir la temperatura corporal de todas las personas antes de acceder a sus instalaciones.

El documento Un nou escenari. Guia pràctica per a teatres en temps de la Covid-19 ha sido elaborado siguiendo con todos protocolos sanitarios establecidos por la Conselleria de Cultura a través del Institut Valencià de Cultura y por la empresa gestora de riesgos laborales del teatro. Incluye recomendaciones tanto para la plantilla, como para compañías, artistas, personal técnico y auxiliares externos, y también para el público.

Seguir leyendo »

Las mujeres palestinas protagonizan un curso gratuito de la UNRWA y el Aula de Còmic

Una viñeta del cómic 'Gaza Amal'.

Conocer la vulneración de los derechos humanos y la importancia del respecto a la dignidad humana en cualquier circunstancia de la vida es fundamental para generar una conciencia ciudadana responsable e implicada con la coyuntura internacional. Bajo esta premisa y apostando por la potencialidad del cómic como herramienta de transformación social, UNRWA Comunidad Valenciana (Agencia de Naciones Unidas para la población refugiada de Palestina según sus siglas en inglés), el Aula de Cómic de la Universitat de València y la Cátedra de Estudios del Cómic Fundación SM-UV organizan el curso ‘Derechos humanos e igualdad de género desde el cómic’.

El curso tiene como objetivos promover un conocimiento crítico sobre Igualdad de Género y Derechos Humanos tomando como estudio de caso la situación de la población de Palestina desde un enfoque de género; cuestionar los roles adscritos a las personas en función de su género y sancionados culturalmente; conocer experiencias reales en la construcción del cómic social; y desarrollar las competencias de los y las participantes en la estructuración global del cómic.

El curso cuenta con la participación de la dibujante Susanna Martín, quien, a través de una sesión en streaming, reflexionará sobre el cómic como profesión, hará una introducción al contexto actual del cómic social y periodístico, así como un análisis de páginas de sus creaciones.

Seguir leyendo »

Una comissió amb experts internacionals elegirà un nou director de l'IVAM al setembre

El director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, i el conseller de Cultura, Vicent Marzà, en l'IVAM.

Una comissió de selecció de la qual formaran part el director del Museu Nacional Reina Sofia de Madrid, Manuel Borja-Villel, la directora de la Whitechapel Gallery de Londres, Iwona Blazwick, l'exdirector de la Tate Modern, també de Londres, Vicent Todolí, i a falta de confirmació definitiva, el director del Centre Pompidou de París, Bernard Blistène, a més de la secretària autonòmica i la directora general de Cultura, triarà al setembre el nou director de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM).

Així ho ha confirmat a eldiario.es el conseller de Cultura, Vicent Marzà, després de mantindre dimecres una conversa amb l'actual director del museu valencià, José Miguel García Cortés, que declina presentar-se al concurs.

García Cortés, que compleix sis anys al capdavant de l'IVAM des que fóra seleccionat en un concurs, aspirava a veure prorrogat el seu contracte uns altres dos anys, però aqueixa possibilitat ha sigut descartada pel departament de Cultura.

Seguir leyendo »

Una comisión con expertos internacionales elegirá a un nuevo director del IVAM en septiembre

El director del IVAM, José Miguel G. Cortés, y el conseller de Cultura, Vicent Marzà, en el IVAM.

Una comisión de selección de la que formarán parte el director del Museo Nacional Reina Sofía de Madrid, Manuel Borja-Villel, la directora de la Whitechapel Gallery de Londres, Iwona Blazwick, el exdirector de la Tate Modern, también de Londres, Vicent Todolí, y a falta de confirmación definitiva, el director del Centro Pompidou de París, Bernard Blistène, además de la secretaria autonómica y la directora general de Cultura, escogerá en septiembre al nuevo director del Institut Valencià d'Art Modern (IVAM).

Así lo ha confirmado a eldiario.es el conseller de Cultura, Vicent Marzà, tras mantener el miércoles una conversación con el actual director del museo valenciano, José Miguel García Cortés, que declina presentarse al concurso.

García Cortés, que cumple seis años al frente del IVAM desde que fuera seleccionado en un concurso, aspiraba a ver prorrogado su contrato otros dos años, pero esa posibilidad ha sido descartada por el departamento de Cultura.

Seguir leyendo »

Efectes literaris del còlera

 Constantí Llombart, Teodor Llorente i d’altres escriptors valencians durant l’excursió que tingué lloc a la Torre mora de Paterna en octubre de 1885.

Constantí Llombart, Teodor Llorente i d’altres escriptors valencians durant l’excursió que tingué lloc a la Torre mora de Paterna en octubre de 1885.

Les dues epidèmies de còlera que, successivament, es produïren entre nosaltres en els anys 1884-1885 i 1890 no sols afectaren el territori valencià des d’un punt de vista sanitari i econòmic, sinó també cultural. De fet, impactaren de ple en el moviment lingüístic i literari –la Renaixença– que, des d’un parell de dècades enrere, tractava d’obrir-se pas amb múltiples dificultats i suspicàcies polítiques, ja que els seus protagonistes eren acusats de separatistes pel fet d’escriure en una llengua diferent del castellà. Així les coses, el bacteri colpejà sacsejà un moviment que mirava de quallar en una societat que, majoritàriament, no sentia cap necessitat de recuperar i prestigiar l’ús culte del valencià, aleshores percebut com una llengua de categoria inferior tan sols vàlida per a les relacions informals.

D’aquesta manera, un dels efectes més sonors que comportà la malaltia fou la suspensió dels concursos literaris anuals anomenats Jocs Florals de València, tant en 1884 com en 1890. Un certamen que, després de superar tot tipus d’entrebancs, la societat cultural Lo Rat Penat havia començat a celebrar en 1879; i que, de seguida, esdevingué l’aparador més important del nou corrent cultural. Des del principi, els impulsors vincularen els Jocs Florals a la Fira de Juliol, que havia sigut instaurada en 1871. I que, tal com assegurà l’Almanaque Las Provincias, durant l’estiu de 1884 fou suspesa per les autoritats polítiques perquè «el cólera y las medidas sanitarias tomadas para detener su marcha fueron la constante preocupación de las gentes durante todo el verano».

En conseqüència, a finals de juny de 1884, poc després d’haver-se manifestat l’epidèmia a Marsella –una ciutat que mantenia intenses relacions comercials amb València–, l’Ajuntament del Cap i Casal demanà un «informe a las juntas Provincial y de Sanidad», les quals «dictaminaron que no debían celebrarse las ferias, y así se acordó. No hubo, pues, fiestas, ni pabellones e iluminación de la Alameda, ni corridas de toros, ni Juegos Florales, ni nada de lo que otros años se hace por esta época». «No estaban las gentes para fiestas en estas circunstancias, y se creyó, por tanto, que no debían celebrarse las ferias de este mes, con más razón por cuanto se consideraba peligrosa la afluencia de forasteros», assegurà la publicació.

Seguir leyendo »