Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

La Filmoteca inicia amb ‘I Villani’ un cicle sobre la lluita contra models gastronòmics uniformes

David Segarra, autor de 'Savis de l'horta' entrevistant a Marcelino de Castellar

elDiariocv

València —

0

La Filmoteca de València inicia aquest divendres 10 de maig el cicle ‘L’alimentació sostenible en el cinema’ amb el documental italià I villani de Daniele de Michele. Aquest cicle de set pel·lícules, tres de les quals són de producció valenciana, mostra des de diversos enfocaments fins a quin punt la manera de comprar, consumir i cuinar, és també una tria política.

El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura, José Luis Moreno, explica que en aquest cicle “no només es parla de l’agricultura sostenible, sinó també del tipus d’alimentació que portem”.

Conceptes com sobirania alimentària, petjada de carboni, consum responsable o productes de proximitat són el fil conductor de les obres programades. Es tracta d'una selecció “molt variada” de pel·lícules que conjuga “tres pilars fonamentals de la societat actual com són el llenguatge audiovisual, l'educació i l'alimentació i que posa en relleu com l'alimentació sostenible està íntimament relacionada amb la defensa del territori, l'ecologia, l'economia i el medi ambient”.

La projecció d’aquest divendres comptarà amb la presència del director del film. De Michele ha sigut definit per The New York Times com “un dels activistes més creatius del món sobre el tema de l'alimentació”. La pel·lícula I villani reivindica la tradició culinària tradicional italiana i segueix quatre personatges des de l'alba fins que fosqueja en les seues tasques quotidianes. Quatre persones que parlen d'agricultura, pesca, formatge i cuina familiar, i que representen la resistència a l'adopció d'un model gastronòmic i cultural uniforme arreu del món.

José Luis Moreno assegura que l’objectiu d’aquest cicle és «doble». «Per un costat estem recolzant la tria de València com a seu del centre d’alimentació urbana sostenible per part de l’ONU; però també com a Filmoteca, a banda d’ensenyar i difondre la història del cinema, difonem cicles de contingut social i, en aquest cas, sobre alimentació“, explica.

Tres títols valencians

El dimarts, 11 de juny a les 20.15 hores, La Filmoteca projectarà les pel·lícules documentals A tornallom (2002), d'Enric Peris, i Savis de l'horta (2018), de David Segarra. Els autors faran un col·loqui després del les projeccions. “Aquests documentals parlen precisament de la nostra problemàtica, del producte de la nostra horta”, explica Moreno.

A tornallom és un documental que narra la lluita que al barri valencià de la Punta van emprendre conjuntament joves provinents de la ciutat i veïns del barri de tota la vida per a la defensa de l'horta. La pel·lícula va guanyar el premi al millor documental valencià en els VII Premis Tirant.

Savis de l'horta és un curtmetratge documental que recupera les històries i les experiències de dones i homes llauradors de l'horta de València. A través d'aquests, descobrirem un món cultural, humà i geogràfic oblidat per la societat moderna, un món que guarda un missatge universal i molt actual sobre l'experiència humana.

El cicle 'L'alimentació sostenible en el cinema' es reprendrà al mes de setembre amb Super Size Me (2002), de Morgan Spurlock, Fast Food Nation (2006), de Richard Linklater, La soif du monde (2012), de Thierry Piantanida i Baptiste Rouget-Luchaire, i la valenciana Y en cada lenteja un dios (2018), de Miguel Ángel Jiménez. Aquest últim també comptarà amb la presència del director.

Present en la secció Culinary Cinema de l'últim Festival de Sant Sebastià, Y en cada lenteja un dios ens conta com Luis Moya, guionista de professió, torna a Cocentaina, el poble on va nàixer, per a ajudar el seu germà, Kiko Moya, i el seu cosí, Alberto Redrado, a escriure un llibre sobre la cuina del restaurant familiar, l'Escaleta, que va obtindre el reconeixement de dues estreles Michelin i que es troba entre els 25 millors restaurants d'Espanya i Portugal.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats