Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La justícia avala les concessions del Consell a una empresa afavorida pel model Cotino

La consellera de Benestar Social, Mónica Oltra, en una visita a la residència de la tercera edat de Carlet.

Voro Maroto

La justícia ha rebutjat tots els recursos contra la Conselleria de Benestar Social per l’adjudicació de la gestió d’unes quantes residències públiques a Geroresidencias, una de les empreses pretesament beneficiades pel model Cotino, sota investigació en les Corts Valencianes.

La decisió del departament dirigit per Mónica Oltra havia revoltat una part del sector per tres raons: deixava la beneficiària amb una quota de mercat del 50%, insòlita fins al moment, reduïa els marges de benefici fins a posar en dubte la viabilitat del servei i, especialment, el preu oferit –el més baix– podia ser una “baixa temerària”, el descens de preus que garanteix guanyar el concurs, però no la prestació del servei encomanat.

El Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals no ho ha vist així. L’organisme encarregat de vigilar les adjudicacions del sector públic ha rebutjat els recursos de dues empreses –Clece i Gesmed– contra les concessions de cinc centres públics de gestió privada: Ademús, l’Alcúdia de Crespins, Puçol, Palau de Raga i Montcada. El tribunal considera que el procediment ha estat correcte i que no s’ha provat que l’oferta de Geroresidencias siga temerària.

La sentència recorda que el fet “que una oferta incloga valors anormals o desproporcionats no n’implica l’exclusió automàtica de licitació, sinó la necessitat de donar audiència al contractista perquè justifique la viabilitat econòmica, i de demanar els assessoraments tècnics procedents”. Això hauria fet la Conselleria davant del pla de Geroresidencias, l’oferta de la qual preveia descensos de preu entre el 14,80% i 18,90% respecte del de licitació.

El Tribunal es posa de part dels serveis jurídics de Benestar Social, l’informe dels quals –contrari al criteri d’alguns tècnics– optava per ratificar la concessió a Geroresidencias i controlar la seua gestió a posteriori. Davant de l’adjudicació a l’“oferta més avantatjosa per a l’Administració, procedeix dur a terme, com en tots els casos, un seguiment estricte dels serveis prestats en aquesta matèria i adoptar les mesures oportunes en cas d’incompliment”.

També avala la decisió dels encarregats de la contractació davant de l’inconvenient de la majoria dels tècnics, que van advertir de la dificultat d’alimentar als ancians amb dos euros per dia. “Els documents aportats pel licitador” –la justificació de Geroresidencias– “expliquen satisfactòriament el baix nivell dels costos proposats”.

Per aquests arguments i d’altres, el tribunal considera que l’adjudicació de la residència de Puçol –una de les sis en discussió– ha respectat el “procediment establit” i s’ha fet sense cap indici d’“arbitrarietat”. Benestar Social –aquest concurs va arrancar amb el PP en la Generalitat– ja ha anunciat que, en processos futurs, s’inclourà l’anomenada clàusula social: la variable econòmica perdrà valor davant d’altres apartats de les ofertes.

Etiquetas
stats