Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fora d’òrbita

Frederic Ibáñez

0

El ministre Montoro confirmava, fa uns dies, el que des de fa mesos es comentava als mitjans de comunicació, que el Ministeri d’Hisenda ha rescatat en diverses ocasions la Generalitat, evitant el col·lapse financer. El ministre també afirmava en la mateixa compareixença que ell no era qui havia decidit el tancament de la ràdio i la televisió valenciana.

Tanmateix el secretari d’Estat d’Hisenda Antonio Beteta confirmava que esta elaborant un pla econòmic i financer amb el Consell per als pressupostos de l’any que ve, per tal que “es gaste només el que es té i es pague el que es deu”. Podem deduir per tant que estem intervinguts pel govern central. I que estem exposats a què els retalls afecten ara a RTVV i demà a qualsevol altra institució, organisme o empresa pública.

El deficient finançament juntament amb la baixada dels ingressos i el deute acumulat en més d’una década ha fet que s’avance en l’escenari de la devolució de competències. Algunes veus, avalades per informes, han començat a demanar-ho, es a dir, volen el desmuntatge de l’autonomia.

Amb una taxa de desocupació superior a la mitjana espanyola, la despesa en I+D inferior a la mitjana i una situació fiscal molt deficient, la Comunitat líder, la dels formula 1, els catamarans i els “grandes eventos”, esta ara intervinguda i amb unes expectatives econòmiques que fins i tot qüestionen la seua viabilitat a mitjà i llarg termini.

Però en el Consell i en el Partit Popular continuen sense reaccionar. Arrossegats per la solsida econòmica i sense pla estratègic de govern, viuen immersos en la seua dinàmica de tapar malbarataments i corrupcions. La darrera decisió ha sigut negar-se a obrir una comissió d’investigació sobre eixe pou sense fons que havien convertit RTVV.

Fa temps que descobrirem que no els preocupava l’ètica i ara ja ni l’estètica democràtica. L’últim exemple el tenim amb la petició firmada per més de 40 diputats del grup Popular a les Corts, sol·licitant l’indult per a l’exdiputat popular condemnat per prevaricació Pedro A. Hernández Mateo. Iniciativa que ha causat una forta tensió amb la direcció del partit.

El PP navega per unes coordenades cada vegada més allunyades de l’òrbita democràtica. Després d’anys de bloqueig institucional per tapar malbarataments i corrupció, la nau popular gravita cada vegada més allunyada del sistema democràtic. Tripulada per una variada col·lecció d’astronautes, uns imputats, altres que demanen indults i altres que no estan localitzables per declarar davant la justícia.

Etiquetas
stats