Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Nacionalisme no tan banal

Simón Alegre

El cap de setmana passat assistírem al final del primer acte d´este tour de force que, com un serial per capítols, mantenen els nacionalismes català i espanyol, tan legítims l´un com l´altre. Pose èmfasi en la qüestió de la legitimitat perquè trobe que, des d´un punt de vista ciutadà, cal desdramatitzar les disquisicions relatives a eixos artefactes culturals que són les nacions, tot i que continguen trets ètnics i voluntaristes més o menys objectivables.

Durant dècades, s´ha associat al nacionalisme la culpabilitat de les dos guerres mundials. D´eixa imputació, la seua proscripció ideològica després. Tot i això, les crisis dels Estats del Benestar de les societats postindustrials i dels valors materialistes de la postguerra faran reviscolar les demandes de caràcter etnoterritorial. Llavors, resulta curiós que l´estigma negatiu del nacionalisme no acompanyarà els Estats que abanderaren imperialismes, irredentismes i totalitarismes a principis del segle XX, sinó a les anomenades nacions sense Estat. Serà considerat, en conseqüència, retrògrad i perillós perquè posa en solfa l´ordre políticament correcte dels Estats-nació imperants.

Les dialèctiques nacionalistes depenen de la contingència de cada planta territorial compartida. Per exemple, a Espanya pareix que no hi haja nacionalistes espanyols perquè pocs es reconeixen públicament en eixa condició. Fals. El que no existix, com assenyala l´historiador Núñez Seixas, és un acord pel que fa al model de nacionalisme (patriotisme constitucional, importat forçadament d´Alemanya; Una, Grande y Libre; España plural...), encara que sí es coincidix a l´hora de catalogar els nacionalismes perifèrics com els nocius.

L´èxit d´esta distinció maniquea radica en filtrar de manera asèptica dins de la societat el que Michael Billig denominà nacionalisme banal. Un nacionalisme que la població no percep de forma agressiva i que no es manifesta ostensiblement ni onejant banderes a tothora, sinó en les situacions i pautes més ordinàries. En les enes majúscules de totes les carreteres Nacionals, en la informació esportiva o meteorològica, en les xarxes radials –i no reticulars- d´infraestructures, els suposats enemics comuns, el llenguatge mediàtic que remet als “reptes” dels nacionalismes perifèrics...

Passa desapercebut perquè el personal l´assumix com a normal, però verdaderament cala com a pluja fina. És la retòrica postmoderna del nacionalisme d´Estat per a no esglaiar a la població ni a la comunitat internacional, un posicionament avantatjós en termes dicotòmics.

Els qui entenen les concepcions identitàries com un joc de suma zero, que són legió en l´un i l´altre bàndol, no deixaran de gastar estes armes per a traure´n profit. També des dels mesogoverns de tanda, tant com podran. Així que convé, per una qüestió higiènica, mostrar els comodins que tots es guarden de tant en tant i afrontar les controvèrsies sense caure en els paranys del políticament correcte o els llocs comuns.

Quan un llegix que costa menys anar d´Alcoi a Xàtiva en bicicleta que en tren, s´adona que el nacionalisme banal en les formes no és gens innocu en el balanç dels danys.

De fet, pot empobrir el territori on es manifesta. I això que Billig no ha sigut traduït al castellà...

Etiquetas
stats