eldiario.es

Menú

Un Podem democràtic per a la nostra terra

- PUBLICIDAD -

Després de Vistalegre II, el congrés refundacional de PODEM estatal, el procés continua a la Comunitat Valenciana/País Valencià amb la nostra Assemblea Ciutadana convocada per al 14 de maig. És el moment d'evolucionar per a complir els reptes de canvi polític global (municipal, autonòmic i estatal). És el moment d'enfortir-nos amb direccions renovades i ben connectades amb les bases i amb la societat a fi de generar moviment popular i conquistar les institucions per a posar-les al servei de les persones.

En «Profundización Democrática - Comunitat Valenciana» treballem sempre per l'evolució democràtica interna de PODEM, conjugada amb l'eficàcia, com a recepta per a afrontar amb èxit la transformació del país cap a nous horitzons d'apoderament col·lectiu i de justícia social. Per aquest motiu, en «Profundización Democrática - Comunitat Valenciana» estem treballant per a aportar intel·ligència democratista en el disseny organitzatiu autonòmic des de l'esperit 15M, amb tota la seua potència democràtica d'integració de la multitud diversa i plural, en el funcionament intern de PODEM.

El nostre objectiu ha sigut aconseguir un document organitzatiu plural ja des de les Taules de Debat que convocàrem a Silla, Onda i Manises amb totes les sensibilitats i corrents per a generar consensos i facilitar acords finals de cara al congrés.

En aquest sentit, el nostre treball ha partit sempre des d'algunes premisses que entenem imprescindibles:

la voluntat d'adaptar radicalment el model organitzatiu a la idiosincràsia pròpia del nostre territori, sense copiar models aliens (ni tan sols la nostra transacció per al document organitzatiu estatal amb «Recuperar la Il·lusió»): cada cas concret requerix del seu propi disseny com a resultat del seu propi procés per a respondre a les necessitats específiques de cada àmbit territorial. En aquest sentit, creiem que s'està fent un bon treball, amb propostes que emanen de les necessitats del territori.

la necessitat d'escometre amplis processos participatius que integren al 
màxim la intel·ligència col·lectiva mitjançant la implicació de tots els sectors, àmbits i sensibilitats presents en cadascun dels territoris. Totes les candidatures han fet esforços en aquest sentit, destacant sens dubte els equips d’«Aprofundir el Canvi» i «Marea Valenciana», els qui han demostrat tenir múscul militant i activista i suficient base material com per a organitzar un procés de primàries pròpies per a configurar les seues candidatures al Consell Ciutadà de forma democràtica i inclusiva.

l'exigència que els processos participatius, en cas que siguen facilitats per l'estructura del partit (la qual cosa és desitjable), no siguen mai dissenyats ni conduïts de forma partidista sinó integrant a totes les parts. En aquest sentit, l'Equip Tècnic conformat ad hoc per a organitzar l'Assemblea Valenciana, i la Secretaria d'Organització organitzant un calendari de debats, estan fent un treball fantàstic.

A pesar que la traducció periodística dels processos sol xifrar-se en clau sensacionalista on es reduixen les posicions a confrontacions de lideratges, hem de mantenir l'altura de mires per a entendre que s'estan dirimint diverses coses de cara a la segona Assemblea Ciutadana Valenciana:

 • - el Document Polític que definirà les bases del projecte polític a desplegar per Podem a la Comunitat Valenciana.
 • - el Document Organitzatiu
 • la composició del Consell Ciutadà.
 • les figures visibles del projecte polític en termes directius i com a portaveus públics.

L'objectiu de «Profundización Democrática - Comunitat Valenciana» és optimitzar el disseny organitzatiu des d'un punt de vista democratista i, en eixa línia, aconseguírem dijous passat un pre-acord en el Document Organitzatiu amb «Aprofundir el canvi». Tots dos equips hem negociat este dissabte una possible ampliació del nostre pre-acord organitzatiu amb l'equip de «Marea Valenciana», el qual ha quedat pendent d'aprovació per part de la seua assemblea.

Este pre-acord amb «Aprofundir el Canvi» presenta com a principals aspectes:

 • - un Consell Ciutadà que garantisca la pluralitat i la diversitat de Podem (cercles, territoris, persones inscrites i llistes amb projectes definits) així com la integració territorial.
 • - la incorporació al Consell Ciutadà Valencià de 10 membres triats per sorteig d'entre les persones inscrites voluntàries, amb aval d’òrgans, càrrecs o cercles de PODEM, la qual cosa augmenta la potència deliberativa, la diversitat cognitiva i la integració de tots els àmbits de PODEM en l’organització.
 • - la convocatòria anual de la "Trobada Valenciana" on càrrecs públics i membres de la direcció de Podem hauran de debatre i rendir comptes davant tota la militància en un procés deliberatiu.
 • - la creació de la "Taula Ciutadana", que s'encarregarà de vetlar per la transparència en Podem, el suport a les persones inscrites, el desenvolupament dels processos democràtics interns i la neutralitat dels òrgans.
 • - una coordinació territorial i de cercles intel·ligent que unix la primacia de les bases amb espais de reunió periòdics per als distints àmbits interns de Podem.
 • la implementació dels millors sistemes de votació i recompte per a garantir dinàmiques cooperatives en els processos interns i els resultats més democràtics (amb vots d’ordenació preferencial).
 • Amb aquest preacord organitzatiu proposem mesures per a assegurar la democràcia directa, la superació de les dinàmiques de representació dins de Podem i la cohesió interna de PODEM mitjançant l’incentivació de les dinàmiques cooperatives i integradores.

Els tres Secretaris Generals municipals de Podem CV, Salva Mestre, Rafa Mercader i Manu Escrig, integrants de «Profundización Democrática - Comunitat Valenciana», anem a continuar amb el nostre objectiu d'aconseguir un acord plural en el Document Organitzatiu. Després d'haver aconseguit un pre-acord amb l'equip d’«Aprofundir el Canvi» i d’haver delineat els punts de trobada amb «Marea Valenciana» per a una possible futura ampliació de l'acord organitzatiu, anem a continuar amb la nostra agenda de reunions.

En este sentit, el diumenge passat celebràrem una reunió a tres incloent a l’equip de «Més morat, més Podem», amb la finalitat de deixar també oberta la porta a seguir sumant en el document organitzatiu autonòmic definitiu que sorgisca de l'Assemblea Valenciana.

Tenim temps per a aconseguir el millor document organitzatiu, que siga guanyador, que siga plural i que garantisca un Podem de futur per a totes les persones implicades en el procés de transformació profunda política que és ja imparable.

Salvador Mestre Zaragozá és Co-autor de Profundización Democrática i regidor de Transparència, Comunitat i Participació en Silla.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha