Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La banda sonora per al tancament d'RTVV

Andreu Escrivà

Kent, una banda sueca que té discos en anglès i suec (és a dir, que vostè no els entendria de cap manera, senyor president), cantava a “Before It All Ends”: “Estàs feliç ara? / Hi ha temps abans que acabe tot”. Els Nine Inch Nails, a “The Beginning of The End”, usaven una paleta sonora i lírica més obscura: “Pensem que hem arribat tan lluny / depenem de les nostres mentides / No veiem les conseqüències / Açò és el principi del final”.

Està clar que no parlava d’RTVV ni de vostè, però hem de reconèixer que la temàtica del final és ben present a la música popular. Els Beatles deixaven un testament sonor amb la molt breu “The End”, afirmant que “I al final, l’amor que t’emportes / equival al que has creat”, i no menys famós és el final dels Doors, associat indissolublement a la pel·lícula Apocalypse Now i les seues escenes més simbòliques, i que a un dels versos deia que “Aquest és el final / Únic amic meu, el final / dels nostres elaborats plans, el final”. Amb el mateix títol, PJ Harvey optava per una peça curta i instrumental –de vegades el final és massa dolorós per posar-li lletra- i Eddie Vedder, de Pearl Jam, recitava uns versos punyents que podrien aplicar-se a la relació dels valencians amb la nostra radiotelevisió pública: “Què eren tots aquells somnis que compartíem / fa tants anys / Què eren tots aquells plans que férem ara / abandonats al costat de la carretera / Darrere nostre a la carretera”.

Aquells somnis, molt miserable president, s’han perdut com les llàgrimes en la pluja de Roy Batty –el replicant de Blade Runner que mostrava al cel·luloide més humanitat i intel·ligència que no vostè a Les Corts-, com el paper vellíssim que es desfà en polsim a les mans inexpertes. Vostè va nu i tots –inclosos els seus companys de partit- ho saben, com li ha dit Ignacio Blanco; vostè no representa a un govern ni a un partit conservador, sinó a una banda de cínics i corruptes, com li ha dit Josep Moreno; a vostè, en definitiva, no li eixirà debades tancar RTVV i segrestar l’autogovern dels valencians, com li ha assegurat Enric Morera.

I és que açò, en definitiva, és el final, this is the end, i per això he començat amb la llista de reproducció. És el final, però no el d’RTVV, per molt que ara impose una interrupció forçosa: és el seu final, el de vostè i els quaranta lladres que no tindran cova on amagar-se, per llefardosa que siga; el final el de la màfia putrefacta de la qual vostè n’és el cap visible, i que ja conspira nerviosa per tal de salvar el botí del saqueig i el pillatge.

A moltes d’aquestes cançons hi apareix el desig d’una última oportunitat, l’intent desesperat i sincer de reprendre el camí i desfer tots els nusos. A “Nothing Really Ends”, els belgues Deus es preguntaven “Tinc l’oportunitat / de tornar a ballar aquella vella dansa”, i vostè és l’amant colèric i rancuniós que rebutja qualsevol intent de refer la relació. Vostè ha ignorat i menyspreat informes i propostes que oferien solucions més barates per a la Generalitat, menys doloroses per als treballadors i el conjunt dels valencians. Però no: amb una reacció de pati d’escola, d’amors fugaços que es transmuten en odis viscerals, ha decidit que es farà allò que decidí una vesprada d’ira i fel, en connexió telepàtica o telefònica –qui sap- amb el director d’un periòdic madrileny.

Es troba vostè, molt prescindible president, en allò que en anglès se’n diu una dead end street, és a dir: un carreró sense eixida. Els Kinks li ho pregunten a la seua cançó homònima, en una coda antològica: “Carrer sense eixida / Com se sent?”. I honestament, ha de reconèixer que no té a ningú al costat per a ajudar-lo a canviar de rumb: ni a un grup parlamentari corcat per la corrupció i amb els escons a vessar d’immundícia, ni a un govern espanyol que li dispensa un tracte denigrant, per al qual vostè és tan sols una nina inflable on eixugar-se les ànsies sexuals més urgents. “Do You Finally Need A Friend”, cantava Terry Callier amb la seua meravellosa veu, i si bé és cert que li hem oferit la nostra ajuda i col·laboració fins l’extenuació, no ha volgut entendre que ho dèiem amb la mà al cor, com l’entranyable cançó de Randy Newman, “You’ve Got a Friend in Me”. Ara però, és massa tard, i està vostè sol, més sol que mai. Nu, sol, hipotecat, venut, abandonat, ha esdevingut nidorosa carronya que aguaita un final indefugible.

Avui s’ha disparat vostè al pit; les analogies amb bales travessant-li les falanges del peu són massa toves i no copsen la magnitud de la tragèdia. Vostè no podrà respirar a partir d’ara: ens ha robat la radiotelevisió pública, que és com dir part central de l’autogovern i element fonamental de l’esquelet on malviu la nostra malmesa consciència i memòria col·lectiva. I ens ha despertat d’una letargia tòxica: el meu agraïment.

Sap, Alberto? Espere amb moderada i continguda alegria que siga vostè maleït per l’únic conjur que funciona: el de les eleccions. El meu desig, mentre el veig amb el cap cot i la mirada perduda a Les Corts, és que abandone vostè l’escó a la major promptitud possible, i que cap Mozart li ofrene una bellíssima Lacrimosa, que la banda sonora que l’acompanye siga un silenci eixordador, i la seua imatge tan sols un malson.

The End.

Etiquetas
stats