Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ni 'caloret' ni vergonya pel valencià

Toni Cuquerella

València —

Ha fet falta un discurs pràcticament incomprensible de Rita Barberà en el que ha fet el ridícul en la 'Crida' de les Falles perquè la resta d'Espanya (i molts valencians) s'adonen de que, la que ha sigut durant els últims 24 anys alcaldessa de València, no sap parlar valencià ni té ganes d'aprendre'l.

Molta broma i burla, fonamentalment a les xarxes socials, que han fet que la mateixa Barberá haja hagut de demanar disculpes per la seua intervenció, però a la seua forma i dirigit a aquells que ella vol. Que ningú pense que les disculpes s'han dirigit a aquells valencians que parlen, estimen i respecten la seua pròpia llengua, estes anaven dirigides al món faller, un sector que especialment al cap-i-casal dona un bon grapat de vots al PP, i al qual Barberá ha volgut demanar disculpes per deslluir el primer gran acte de les festes falleres.

Però recordem que el cas de l'alcaldessa de València més que una excepció és una norma en les altes esferes polítiques del PP, i casos similars són el del mateix president de la Generalitat, Alberto Fabra, qui parla en valencià actes comptats en públic com el 9 d'Octubre o a les Corts sols per referir-se a les 'senyes d'identitat'.

I és que el PP lamentablement sols usa el valencià com una arma llancívola per a atacar a tot aquell que defense la unitat de la llengua amb el català, i igual li dóna que siga un membre de l'oposició com la mateixa Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que té les competències estatutàries per regular la seua normativa. No obstant s'omplin la boca amb una Llei de Senyes d'identitat amb la qual, amb un tribunal inquisitorial fet a la seua mesura, pretenen donar carnets de valenciania a aquells que els agraden els bous al carrer, llancen petards o mengen paella, mentre proscriurà als que defensen els criteris de la comunitat científica en matèria lingüística o usen termes com 'País Valencià' i banderes sense blau.

Polítics del PP com Rita Barberà que trauen bromera per la boca en escoltar la paraula 'català', són els mateixos que entenen el valencià com un pitxer xinés, el defensen per tindre'l a resguard, dins d'un aparador, no s'ha d'usar, realment no és útil, però sí que s'ha de traure a passejar al menys una vegada a l'any i per a moments de proximitat amb el poble pla. El que passa és que la poca pràctica en el seu ús fa que quan el tens a la boca et cau a terra i el fas en mil miquetes de seguida.

Ja està bé de donar lliçons de valenciania, ja està bé de tanta hipocresia. Menys 'caloret' i més vergonya per no saber parlar valencià.

Etiquetas
stats