Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

25 d’Abril: Caminem junts

Enric Morera

El valencianisme sempre ha recordat la data del 25 d’Abril per a commemorar-la. Sempre ha estat una forma de recordar, de no oblidar eixe dia que canvià la nostra vida com a poble. En l’actualitat, el 25 d’Abril és el Dia de les Corts Valencianes i és una manera de recuperar allò que ens llevaren amb el Decret de Nova Planta. Vàrem perdre els Furs i les institucions forals i amb l’arribada de la democràcia actual, hem recuperat la institució política més antiga del Poble Valencià: les Corts.

Enguany, arribem al 25 d’Abril renovats i reforçats. Des de les Corts Valencianes hem fet un esforç per compartir amb la ciutadania el nostre dia i per això, hem fet un programa d’actes que començà el passat divendres. Com molts de vostès sabran, l’Estatut d’Autonomia diu que la seu de les Corts Valencianes està en el Palau dels Borja. I a eixa família universal valenciana hem volgut dedicar els actes que estem fent amb motiu del 25 d’Abril. Volem que els Borja tornen a sa casa amb honors i que les valencianes i els valencians coneguen i reconeguen a una família que és seua, que és universal, que fou molt poderosa en l’època de major poder i esplendor del Regne de València i que, les enveges d’uns altres han fet que molts historiadors es dedicaren a estendre una llegenda negra per ocultar el poder i importància d’esta nissaga amb arrels a València, Xàtiva, Canals o Gandia.

Dit això, vull compartir unes reflexions de què és el 25 d’Abril de 2016. Enguany, la data històrica amb sabor a derrota és una data commemorativa que ens fa sentir orgullosos de ser valencianes i valencians i d’actuar com a tals. És un 25 d’Abril de victòries perquè és quasi després d’un any, és el primer 25 d’Abril del canvi polític al nostre territori. I en eixe període de temps, hem viscut moltes victòries. Ha guanyat el parlamentarisme, amb unes Corts actives on s’expressa l’activitat amb més iniciatives aprovades per unanimitat que mai.

Sembla que alguns, algunes, particulars o no, no volem que existisquen les Corts. I per això es dediquen a criticar si fem, si no fem, si es prenen unes decisions o unes altres, o simplement posen en qüestió qualsevol decisió per al funcionament de la cambra. Està clar que els sap molt greu que el parlament i el parlamentarisme funcione. Els sap greu que treballem i que donem resultats. Els sap greu que existisca una institució que simbolitza i exercix l’autogovern que ens atorga la democràcia i les lleis democràtiques. Però nosaltres no som d’eixe món, dels qui volen que tornem al 25 d’Abril de 1707. Nosaltres estem al 25 d’Abril de 2016 i anem a continuar treballant des del nostre autogovern pel nostre autogovern. Per la nostra gent.

A les Corts, però, estem orgullosos de representar i de treballar dia a dia per les ciutadanes i ciutadans de la nostra terra. D’eixes persones que han dipositat la seua confiança en els diputats i diputades dels cinc grups parlamentaris que conformen l’hemicicle. Estes dones i homes són els representants legítims de les valencianes i els valencians i treballen dia a dia per solucionar els seus problemes i per millorar la qualitat de vida del nostre poble.

Tenim molts reptes. Tenim molta faena i hem d’anar fent. Les Corts estan obertes a la ciutadania i als col·lectius que la representen. Estem rebent-los des de la Presidència i des dels grups parlamentaris per a escoltar i per a actuar. La transparència i el pluralisme s’ha instal·lat per a continuar en el dia a dia del parlamentarisme i per això anime als ciutadans i ciutadanes que vinguen a les Corts, que ens visiten, que coneguen què fem, quines som les nostres funcions i que participen. La senda de la recuperació social, econòmica, política, la refeta de la nostra autoestima com a poble, arribarà a bon port si la fem junts i juntes. I la voluntat d’estes Corts Valencianes és eixa, de fer eixe camí junt a la ciutadania.

Etiquetas
stats