Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Franco ja no és president honorari de la Diputació

Imatge d’un ple de la Diputació de València, presidit per Jorge Rodríguez

Toni Cuquerella

El dictador Francisco Franco ja no és president honorari de la Diputació de València, ni té la distinció de la Medalla d’Or. Aquest homenatge, i d’altres a diferents personalitats destacades de la dictadura franquista, han sigut revocats aquest dilluns 18 de juliol, dia que es compleixen 80 anys del colp d’estat contra la II República que va desembocar en la Guerra Civil.

Aquesta revocació ha tingut lloc en el ple de la Diputació, que inclou una moció promoguda per la Delegació de la Memòria Històrica signada per tots els portaveus de l’equip de govern de la Diputació per a condemnar el feixisme i per a revocar els honors i les distincions atorgades per la Diputació a personatges i entitats franquistes.

La diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha declarat que espera “que tots els grups polítics de la Diputació demostren nivell democràtic, condemnen el colp d’estat feixista que es va alçar en armes contra el govern legítim de la II República i aproven revocar les distincions atorgades als qui van exercir el terror i la repressió de manera sistemàtica, que són, des de tots els punts de vista, incompatibles amb la democràcia, la memòria, la dignitat i la justícia”.

A més dels honors a Franco, també es revocarà la distinció de fill predilecte de la província a Vicente Mortes Alfonso, ministre d’Habitatge entre el 1969 i el 1973; la Medalla d’Or de la província a Pilar Primo de Rivera, i també a la Secció Femenina de FET y de las JONS; la Medalla d’Or de la província a Jesús Posada Cacho, governador Civil de València entre el 1960 i el 1962; la Medalla d’Or de la província a Manuel Lora-Tamayo Martín, ministre d’Educació i Ciència entre el 1962 i el 1968; la Medalla d’Or de la província a Antonio Roda y Sánchez-Malo, governador civil de València entre el 1962 i el 1973 i cap provincial de FET y de las JONS a la província; i la Medalla d’Or de la província a Jesús Romeo Gorría, ministre de Treball entre el 1962 i el 1969.

Per a la corporació provincial, “la conducta i les accions del general Franco, tant durant la guerra generada pel seu colp d’estat com en la repressió durant el període conegut com a dictadura franquista, és prou motiu per a aprovar la revocació per a ell i totes les persones físiques i jurídiques que van participar de manera destacada en la seua materialització” i “el reconeixement atorgat a les persones esmentades es considera impropi d’una institució com l’actual Diputació Provincial”.

Etiquetas
stats