Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP va ampliar el termini d’ajudes al valencià perquè la cadena de televisió de l’Església rebera un milió d’euros

Beatriz Gascó, diputada del PP i exdirectora general d'Educació

Laura Martínez

València —

0

L’ex-directora general de Política Lingüística, Beatriz Gascó, va modificar una ordre de subvencions per la qual una empresa de l’Església va acabar emportant-se més d’un milió d’euros en ajudes per al foment del valencià en ràdio i televisió. El grup de Mediterráneo Televisión (Televisión Popular del Mediterráneo SA), ara La 8 Mediterráneo, es va emportar el 2014 i el 2015 el 90% de les ajudes pensades per a televisions en valencià previstes per la Generalitat que dirigia el PP d’Alberto Fabra.

L’acusació l’ha verbalitzada el successor de Gascó en la Conselleria, Rubén Trenzano, de Compromís, en la comissió d’Educació i Cultura de les Corts Valencianes, que ha comparegut a petició del PP. Trenzano ha posat en qüestió el modus operandi de Gascó i de l’exconsellera d’Educació Maria José Catalá i ha indicat possibles “irregularitats” en la tramitació de l’ordre d’ajudes 2014, considerant així una modificació del termini de justificació de les ajudes mitjançant una norma de rang inferior a una altra.

El període per a justificar la petició de les ajudes finalitzava el 15 de desembre i Gascó va redactar una ordre perquè s’ampliara al dia 22, amb forma de resolució publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Gascó “redacta el projecte d’ordre, l’envia a l’Advocacia i publica una resolució en el DOGV en la qual modifica les bases d’una ordre; és una irregularitat, com si el Consell aprovara un decret per a modificar una llei aprovada per les Corts”, ha considerat el director general. “No entenc quin control de l’Administració es va fer”, ha afegit. La Llei d’hisenda assenyala que no es poden delegar les competències dels titulars de les conselleries sobre l’aprovació de bases reguladores de subvencions, indiquen des de l’Administració.

En aquesta subvenció es van repartir 670.000 euros a set empreses de ràdio i televisió d’una manera poc equitativa. En televisió, de 470.000 euros previstos per a dues empreses, el grup encarregat de Mediterráneo Televisión es va endur 450.000 euros. El 2015, amb 985.000 euros a repartir, el mitjà esmentat es va emportar 887.000 euros. Mediterráneo Televisión (ara rebatejada com La 8 Mediterráneo) és propietat de l’Església i de l’advocat Mas Millet, que també té accions en el digital valenciaplaza.com.

La 8 Mediterráneo ja es va beneficiar de les adjudicacions de les llicencia de TDT autonòmiques el 2006. El PP li va adjudicar la llicència actual mentre que l’altra va anar a parar al diari conservador Las Provincias. L’exconseller Juan Cotino té una intensa influència sobre La 8 Mediterráneo, sobretot des que va deixar la primera línia política. De fet, coordina un programa sobre debat polític entre joves valencians.

Una altra de les advertències de Trenzano s’ha referit al fet que Catalá i Gascó van proposar que el cap de premsa de la consellera estiguera en la comissió de valoració de les subvencions, cosa a què l’Advocacia emet un criteri desfavorable: “Ha llegit la llei de subvencions? Un càrrec de confiança no pot estar integrat en una comissió de funcionaris públics”, ha retret el director general.

En la mateixa comissió, aquesta diputada del PP ha acusat el Govern autonòmic d’afavorir empreses d’un familiar del president de la Generalitat: “Educació va fer els ulls grossos en la subvenció rebuda per les empreses del germà de Ximo Puig ignorant irregularitats. Aquestes empreses de comunicació (Mas Mut Produccions i Comunicació dels Ports) han rebut més de 400.000 euros en subvencions des del 2015 per a ajudes al foment del valencià sense cap mena de control”, ha indicat en la comissió d’Educació de les Corts, en la qual ha comparegut Trenzano a petició del grup popular“. Aquesta empresa, amb Gascó en la direcció general, va obtindre de 4.000 euros en ajudes el 2014 i 6.000 el 2015.

Etiquetas
stats