Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Un bisó de 800 quilos apareix decapitat a la reserva de Benaixeve

Un dels bisons de la reserva de Valdeserrillas

Laura Martínez

Un bisó d’uns 800 quilos ha aparegut decapitat a la reserva de Valdeserrillas, a Benaixeve. Es tracta de l’espècimen líder de la bandada, de la qual n’hi ha dos més de desapareguts en una reserva de quasi 400 hectàrees i la resta dels animals de l’espècie mostren signes d’enverinament.

L’espècimen decapitat va aparéixer divendres al matí; des del dimarts els cuidadors havien perdut la pista d’aquest animal i d’uns quants més. El director de comunicació de la reserva, Rodolfo Navarro, ha explicat que el dimarts passat, en el seguiment diari que es du a terme a la bandada, el director del centre, Carlos Álamo, que s’encarrega d’alimentar-los i d’atendre’ls, va detectar que tenien un comportament estrany i que hi havia exemplars desapareguts.

Van començar llavors la recerca en tot terrenys per la reserva, de 365 hectàrees, fins que divendres passat van trobar el mascle alfa, l’exemplar “més gran, sa i bonic” decapitat, i se n’havien emportat el cap.

Immediatament van presentar una denúncia davant del Seprona de la Guàrdia Civil. Els agents no van trobar cap bala ni al cos del bisó decapitat ni a la zona. Per això, sospiten que ha pogut ser enverinat, atés que era el primer a menjar i el que més quantitat ingeria i, per tant, el primer a patir els efectes del verí. El Seprona ja ha pres mostres de menjar i de beguda per a analitzar-les.

La resta de la bandada, que està també malalta amb diarrees, ja està sent atesa per veterinaris. A més, continuen sense trobar-se tres exemplars més. El recinte estava protegit amb una tanca cinegètica per a evitar que s’escaparen els animals, encara que Navarro ha apuntat que era relativament fàcil que els desconeguts pogueren colar-se tenint en compte, a més, la gran extensió de la reserva.

Els 12 exemplars d’aquesta bandada de bisó europeu (Bison bonasus) van arribar entre el juny del 2015 i el maig del 2016 després de dos anys de gestions davant de la Unió Europa per a poder acollir aquests exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció. Aquests fets poden comportar una multa de 600.000 euros.

L’últim exemplar en llibertat va morir el 1919 a Polònia i llavors només quedaven 12 exemplars protegits en diversos zoos. Per això, quatre anys més tard, el 1923, es va crear la primera Associació del Bisó Europeu per a tractar de protegir aquesta espècie, que ha aconseguit, mitjançant una vigilància estricta de les dues línies existents per a evitar que s’encreuen, que en aquests moments la població haja crescut fins a 4.000 bisons. No obstant això, continuen sent una espècie dèbil que emmalalteixen amb facilitat, ha apuntat.

A la reserva valenciana s’estaven també feien estudis, en col·laboració amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Cardenal Herrera CEU i de Biologia de la Universitat de València, des del seu comportament tant individual com en bandada fins a la selecció d’aliment, refugi o les preferències de certs recursos amb què interactuen en el medi. A més, també s’analitza la quantitat de muntanya que netejaven, com a grans herbívors que són, per a ser utilitzats com un element de protecció d’incendis forestals.

Etiquetas
stats