Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’AVL alerta que el tancament de Canal 9 seria “letal” per al valencià

El president de l'AVL, Ramon Ferrer (primer per l'esquerra) va donar suport a Canal 9

Toni Cuquerella

VALENCIA —

El tancament de Canal 9 i Ràdio 9 “seria letal per a recuperar plenament l’ús social del valencià”. Així de contundent s’ha mostrat l’Academia Valenciana de la Llengua (AVL) en un manifest sobre la mesura de liquidació d’RTVV anunciada per la Generalitat, afirmant que sense el suport dels mitjans públics “el valencià entraria en un procés de recessió que fins i tot podria percebre’s com una llengua residual, amb una rendibilitat feble i una projecció nul·la, sense horitzó ni futur”.

Però a més l’Acadèmia alerta que la desaparició de Canal 9 i Ràdio 9 pot provocar una acceleració “irreversible” de la descompensació de llengües en l’àmbit valencià de mitjans de comunicació. Recorda en el comunicat que la major part dels mitjans privats “emeten totalmente en castellà, fins i tot quan les emisores valencianes d’estes empreses efectúen desconnexions”, motiu pel qual consideren que els mitjans de comunicació audiovisuals en valencià de titularitat pública és una dotació “fonamental” perquè el “molt precari equilibri” entre les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana no es descompense encara més.

D’una altra banda l’AVL reclama que “no es pot privar la societat valenciana d’uns mitjans de comunicació socials i audiovisuals en valencià per ser un dret fonamental, un servici públic i un procediment de normalització i dignificació de la llengua pròpia, la qual, per manament legal, ha de ser fomentada, ja que necessita un grau de protecció major”. Per tot això assegura que “la seua privació, a més de desvertebrar la societat, suposaria la desaparició del principal element de suport a la docència en valencià, així com la destrucció de molts llocs de treball relacionats amb la indústria cultural: el periodisme, el guionatge, la traducció, el doblatge, l’actuació, la producció, a més dels altres oficis tècnics propis del sector”.

Conclou l’Acadèmia recorant que les declaracions institucionals precedents en el sentit que els poders públics, tant el Consell com les Corts Valencianes, “adopten les mesures adequades per a garantir que no desapareguen els principals mitjans de comunicació públics en valencià, perquè solament a través d’ells podrem continuar sentint els parlars vius de totes les nostres comarques, l’expressió genuïna de la vivacitat i el vigor del valencià”.

Cal recordar que el president de l'AVL, Ramon Ferrer, nomenat a proposició del PP, va estar present a Canal 9 el primer dia de programació especial de l'emisora després de conèixer-se el seu tancament. En esta participació en debats sobre el paper de RTVV Ferrer ja va defensar la necessitat del seu manteniment per a garantir el valencià com a llengua vehicular.

Etiquetas
stats