Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Agència Antifrau investiga la fundació municipalista que va muntar l’home de confiança de Ximo Puig

Joasé Manuel Orengo i Ximo Puig.

Laura Martínez

0

A la fundació polèmica que va impulsar José Manuel Orengo, mà dreta de Ximo Puig en Presidència de la Generalitat Valenciana, li continuen eixint complicacions. Fa uns mesos, el Centre d’Investigació de Coneixements per a l’Administració Local (Cical) va tindre unes quantes topades amb la Diputació de València, ja que es va negar a pagar més de 40.000 euros a aquesta fundació en despeses com ara dietes i quilometratges entre Gandia, on resideix Orengo, i València. Entre els problemes, la Diputació assenyalava una factura de 756 euros per un viatge exprés, dues nits d’hotel i un dinar d’Orengo a Barcelona per a, va dir l’assessor, una reunió.

La fundació va nàixer amb les crítiques sota el braç. El projecte es va presentar amb un pressupost d’1,4 milions d’euros dels quals pretenia que el 100% fora finançament públic, malgrat definir-se com a ens privat. La idea era obtindre 400.000 euros de la Generalitat, 200.000 de la Diputació de València i la resta, de les diputacions de Castelló, Alacant i els ajuntaments. Des de les Corts Valencianes, tots els grups, excepte el socialista, van criticar el pla, més encara venint d’algú de l’entorn de confiança del president, i consideraven que era una fundació feta a mesura per a Orengo. L’assessor en el seu moment va negar aquestes acusacions i va defensar que “és un projecte fonamental en què s’havien implicat 68 alcaldes de tots els colors i les tres diputacions”.

L’ocurrència de la fundació va arribar poc després de l’eixida d’Orengo de la Diputació de València, on havia sigut cap de gabinet de Jorge Rodríguez, llavors president, posteriorment dimitit i investigat en l’operació Alqueria. La coincidència en un període breu de temps entre l’eixida i la creació de l’ens va donar arguments als partits per a oposar-s’hi.

Ara és l’Agència Antifrau la que ha posat sota el seu focus el funcionament de Cical. Segons fonts de la Diputació de València, Antifrau va requerir divendres passat a la corporació provincial informació sobre els estatuts, pagaments i treballs duts a terme per aquest ens i pagats amb diners públics.

L’exalcalde de Gandia, exnúmero tres del PSPV i, fins fa dos mesos, assessor de confiança de Ximo Puig, va anar apartant-se d’aquesta fundació al març de l’any passat, després d’una onada de crítiques poc després de presentar el projecte. Al juny del 2017 va presentar formalment la renúncia com a director general i president del comité de direcció de la fundació. No obstant això, la fundació no es va paralitzar i l’ideòleg va continuar treballant-hi, i passant les despeses corresponents a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Després de la seua eixida de Presidència, Orengo va complir la seua promesa d’abandonar la política i fa un mes va passar a ser director corporatiu d’expansió de la naviliera Baleària, amb el president de la qual, Adolfo Utor, l’uneix una estreta amistat. El pas d’Orengo al sector privat també coincideix amb el plantejament dels socialistes d’una esmena per a privatitzar la gestió del port de Dénia, on Baleària té la seu.

Etiquetas
stats