Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Una Agència Tributària Valenciana, la mesura estrela de Compromís-Podemos

Àngela Ballester, Joan Baldoví i Enric Bataller en la presentació del programa de Compromís-Podemos. És el moment

Moisés Pérez

València —

Encara que els detalls del programa electoral encara estan pendents d’adaptar-se al programa estatal de Podemos, la candidatura Compromís-Podemos. És el moment ja ha anunciat les línies més importants. I també una part de les mesures més destacades amb què la candidatura vol desmarcar-se dels seus competidors. La fórmula proposada: una combinació de reivindicacions socials amb propostes en clau valenciana.

Entre aquestes, la més destacada és la creació d’una Agència Tributària Valenciana, que recapte i gestione els impostos que genere la Comunitat Valenciana. “Es tracta d’establir una relació de tu a tu amb l’Estat”, ha defensat el cap de cartell per València, Joan Baldoví (Compromís, i de la seua pota majoritària: el Bloc), acompanyat per la número dos de la llista, Àngela Ballester (Podem), i el tres, Enric Bataller, pertanyent a Iniciativa, un altre dels tres socis –Bloc, Iniciativa i Els Verds– que componen Compromís. “Els valencians som els més solidaris i l’Estat no ho és”, ha criticat, i ha proclamat: “Volem ser com els bascos i els navarresos. Però no tenir cap privilegi”.

Baldoví ha estat l’encarregat de presentar l’últim bloc del programa, anomenat “finançament just i auditoria del deute”. A banda de reclamar una millora del finançament i una Agència Tributària pròpia, en aquest apartat han inclòs la realització d’una reforma fiscal progressiva, amb què, segons ell, “qui tinga més, pagarà més”. “El que no pot ser és que les pimes valencianes paguen al voltant d’un 30% i les grans empreses només un 6%”, ha denunciat.

“Amb l’economia verda es poden crear al País Valencià 107.000 llocs de treball i més d’un milió a Espanya”, ha assegurat Bataller, que ha presentat les línies dels blocs referits a economia i “a la recuperació de la democràcia”. L’impuls de l’economia verda, deixar de penalitzar l’autoconsum energètic, la diversificació i la desestacionalització de l’oferta turística i la realització d’infraestructures com el corredor mediterrani, la connexió València-Alacant per la costa o la gratuïtat de l’AP-7 són les mesures més significatives de l’apartat d’economia.

“Posar fi a les intencions recentralitzadores de Montoro”, l’elecció directa del fiscal general de l’Estat i del defensor del poble –que no han precisat amb quin mecanisme– i establir una circumscripció autonòmica han estat les propostes de més calat que ha mencionat Bataller. “Derogarem la llei mordassa, acabarem amb la mercantilització que imposa la Lomqe i derogarem la reforma laboral”, ha promés el número tres de la llista per València.

Ballester ha estat l’encarregada d’enumerar les propostes per a eradicar la corrupció. Com a mesures pal·liatives, ha anunciat una llei de transparència, la protecció del denunciant i l’elaboració d’una normativa que frene els casos de portes giratòries. De perfil sancionador, ha anomenat la reducció de la quantitat considerada com a frau fiscal, l’augment de la inspecció fiscal i la prohibició que empreses implicades –no ho ha detallat més– en casos de corrupció no puguen contractar amb l’Administració. “Amb això, l’Administració deixarà de ser el seu cortijo”, ha proclamat, després d’anunciar que la llei que proposen per agilitzar les investigacions judicials “és oposada a l’aplicada pel PP”.

En matèria social, s’aspira a garantir la màxima protecció constitucional als drets socials, a situar a la dependència com a quart puntal de l’estat del benestar o garantir un habitatge per a totes les dones víctimes de la violència masclista.

Etiquetas
stats