Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Àgueda Micó: “Si ha de produir-se un canvi a l'Estat espanyol, passa també per una coalició”

La dirigent de Compromís Àgueda Micó amb els periodistes.

Adolf Beltran

“Si ha de produir-se un canvi en l'Estat espanyol, passa també per una coalició”, ha assegurat aquest dimarts Àgueda Micó, la nova coportaveu de Compromís en representació del Bloc, que al·ludia a la moció de censura de Podemos contra Mariano Rajoy, a les possibilitats que la formació morada arribe algun dia a entendre's amb el PSOE i al “paper central” de Compromís en la promoció de postures que cerquen l'acord entre les forces d'esquerra.

Segons Micó, com a València, un Govern a Espanya de coalició és “perfectament factible”, i tant uns com uns altres “hauran d'anar fent-se l'ànim” perquè “les majories absolutes s'han acabat per una bona temporada”.

D'altra banda, el Govern de Mariano Rajoy ha de “percebre que el que està fent va contra la democràcia”, ha sostingut la portaveu de Compromís per a justificar el seu suport a la moció de censura presentada en el Congrés per Pablo Iglesias. Ho ha fet malgrat el que ha qualificat de “declaracions desafortunades” del líder de Podemos, fruit d'una “rebequeria” quan va criticar les “elits” de la coalició i va titllar de “conservador” el Bloc després que la formació valencianista li va proposar que ajornara la iniciativa amb intenció de pactar-la amb els socialistes.

En un desdejuni informatiu amb periodistes, Micó ha destacat que serà l'única dels quatre portaveus de la coalició “sense un càrrec públic rellevant”, atès que substitueix Enric Morera, president de les Corts Valencianes. Els altres tres són la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra; l'alcalde de València, Joan Ribó, i el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro.

“No he vingut a ser més mediàtica que Mónica Oltra, Joan Ribó o Joan Baldoví”, ha comentat Micó, que ha explicat que el seu serà “un paper de nexe dins de Compromís”, atès que la formació necessita “una estructura política forta” en el seu objectiu de convertir-se en “la primera força política del País Valencià”.

“Hem vingut a quedar-nos”, ha dit sobre Compromís després de destacar el salt que la coalició ha experimentat en la seua presència institucional. “Compromís no es desfarà com UPyD o aqueix tipus de partits”, ha advertit. I ha considerat “essencial” reeditar el Pacte del Botànic dins de dos anys perquè cal “consolidar el paradigma del canvi amb un govern estable de molts anys”.

Sobre la fórmula de superar la condició formal d'una coalició, que genera discrepàncies entre els partits integrats en Compromís, Micó s'ha mostrat partidària de cercar “solucions que milloren la situació de gent que no se sent tan còmoda en Compromís”, com els no asdcrits, però ha deixat clar que ningú forçarà decisions que no siguen consensuades al si de la formació.

Sentit comú en la nova RTVV

Preguntada per la polèmica que envolta la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació de cara a la posada en marxa d'una nova radiotelevisió valenciana, Àgueda Micó ha reconegut que el procés “està sent dificultós” i que tant el consell rector de l'organisme com la directora general, Empar Marco, “tenen un paper complicat”.

En la seua opinió cal cercar equilibri entre “gent que ja va treballar i gent que necessita oportunitats” en crear “una xarxa que recupere la vida comunicativa que ara no tenim”. Amb tot, s'ha decantat per la prudència: “No és bo que els partits ens posem en primera línia”.

Segons Micó, és important que quan s'engegue la nova radiotelevisió “siga irreversible” i ha advertit que resulten un obstacle “els tics de la vella política” que també afecten “els mitjans de comunicació, els sindicats i tots els àmbits de la vida”.

Sobre la intervenció d'algun membre del consell rector en la polèmica suscitada en les xarxes socials per la decisió de la Unió de Periodistes d'impugnar la convocatòria de contractacions temporals de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunciació, Micó ha defensat que tothom “pot expressar la seua opinió en les xarxes mentre hi haja respecte”. En general, ha advocat per “posar sentit comú” en el procés.

Etiquetas
stats