Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València ja empadrona persones sense llar i en risc d'exclusió

Dos agentes atenen una persona sense llar a València.

Carlos Navarro Castelló

Tots els ciutadans de València sense excepció podran obtenir un certificat d'empadronament, i per tant, accedir a determinats serveis socials per als quals s'exigeix aquest document com abonaments de transport, ajudes d'emergència, habitatges municipals o fins i tot la futura renda valenciana d'inclusió que prepara la Generalitat.

Segons ha explicat aquest dijous la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, fins ara les persones sense sostre o en risc d'exclusió com aquelles que viuen en barraques o infrahabitatges, en albergs, que són víctimes de tracta o fins i tot famílies desnonades que ocupen habitatges, no tenien la possibilitat d'empadronar-se en no poder justificar una residència habitual.

Això els deixava sense possibilitat de beneficiar-se d'aquests serveis creats paradoxalment per a ciutadans amb un alt grau de vulnerabilitat.

No obstant això, tal com ha comentat Lozano, des de fa quatre mesos l'Ajuntament ha iniciat el procés en col·laboració amb els serveis socials i entitats o ONG col·laboradores per a informar i tramitar el certificat d'empadronament a tots aquests col·lectius. Així, en aquests quatre mesos ja se l'han fet una trentena de persones.

“Encara que no disposem de xifres concretes de possibles beneficiaris, sí que tenim 500 persones sense llar registrades i unes 300 famílies que viuen en habitatges precaris, tot i que és possible que algunes ja estigueren prèviament empadronades”, ha informat la regidora.

Pel que fa al procés per a l'empadronament, se'ls donarà d'alta com a residents dels diferents centres socials amb els quals compta l'Ajuntament associats a cada col·lectiu. En el cas de les famílies que visquen en pisos ocupats, se'ls sol·licitarà permís als propietaris per a censar-los en l'habitatge. En cas que rebutgen aquesta opció, se'ls empadronarà també en un centre municipal.

Els serveis socials de l'Ajuntament crearan una comissió de seguiment que cada sis mesos comprovarà si les persones empadronades en aquest règim excepcional continuen vivint en la ciutat per a evitar situacions fraudulentes.

València no és la primera ciutat en la qual s'aplica aquesta mesura, ja que almenys a Barcelona també s'ha posat en marxa.

Etiquetas
stats