Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Alfonso Rus càrrega el mort al ionqui dels diners: “No sé res de caixes B en el PP”

L'expresident de la diputació de València, Alfonso Rus

Agències

València —

L’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, no sap res de les preteses comissions il·legals que cobrava el PP valencià, ni de la contractació en empreses públiques d’empleats –zombis, en l’argot– que no hi treballaven ni d’adjudicacions de contractes a canvi de mossegades a empreses.

Així ho ha assegurat en la Ciutat de Justícia de València, on ha comparegut com a imputat pel cas Taula. Rus està investigat per malversació, tràfic d’influències, prevaricació, frau en la contractació pública, suborn i falsedat documental, però, amb la seua desimboltura habitual, ha negat, en declaracions a la premsa, qualsevol implicació en l’assumpte, possiblement el cas de corrupció més gran en el PP valencià.

En la seua declaració judicial, Rus s’ha limitat a contestar les preguntes dels seus advocats. No ha respost ni a les del jutge ni a les de la resta de les parts, fiscal inclòs. Ha negat qualsevol implicació en la contractació de zombis en Imelsa, una de les sis peces del cas Taula i que justifica aquesta compareixença. Davant de la premsa, ha estat més loquaç: ha carregat el mort a Marcos Benavent, el seu home de confiança –li va confiar la gerència– en Imelsa, l’empresa de la Diputació en el centre de la trama.

Un ionqui sense credibilitat

“La credibilitat de Benavent és molt bona, perquè és un home que quan, va saber que anaven per ell, es va escapar. Va estar tres mesos o quatre [en parador desconegut] i quan es van acabar els diners hi va tornar”, ha ironitzat Rus. “No hi havia cap caixa B”, ha afegit per desmentir el seu antic subordinat. I, per a subratllar la seua innocència, s’ha vestit de màrtir: “Mai de la vida he tocat un duro”.

Rus no ha aclarit cap de les imputacions que pesen sobre ell per les adjudicacions irregulars, el repartiment de comissions –va dir que ni era ni coneixia els protagonistes del famós “mil, dos mil...”– o la contractació per Imelsa d’un jugador de l’Olímpic de Xàtiva, club que presidia, sense cap comesa coneguda en la firma. “Els contractes els feia ell”, en referència a Benavent.

La seua declaració s’ha centrat a desacreditar-lo. “Va pactar no sé amb qui [col·labora amb la justícia], i a partir d’ací ha vingut amb la cua, amb l’arracada... Va dir que era ionqui”, ha subratllat per restar credibilitat a la principal prova de càrrec en el procés. Rus fins i tot ha bromejat amb el mètode de repartiment de les preteses mossegades. Es repartien comissions il·legals “en el cotxe i en l’avió”, ha dit de manera jocosa. Tenia el PP una caixa B? “Això no ho sé, això ho deu saber ell”. Si no sabia res, per què està imputat? “No en tinc ni idea”.

Anteriorment, l’excap de gabinet de Rus i exalcalde del Genovés, Emilio Llopis, s’ha acollit al dret de no declarar.

La paròdia de Xavi Castillo, present

L’anècdota de la jornada l’ha protagonitzada l’humorista valencià Xavi Castillo, un clàssic en les imitacions de l’exalcalde de Xàtiva, que s’ha presentat a les portes de la Ciutat de la Justícia abillat com a Alfonso Rus parodiant-lo ‘entre reixes’.

Etiquetas
stats