Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cinquanta anys de la refineria de petroli a Castelló

El rei Felip VI en la visita a la planta de BP a Castelló.

Belén Toledo

Castelló —

Les seues llums parpellejants de nit i el perfil de les seues torres de dia són un paisatge familiar per a qualsevol habitant de Castelló. La refineria de la companyia BP al costat del barri marítim del Grau ocupa més de 200 hectàrees i és una referència en el paisatge de la ciutat. També és una fita en la seua història socioeconòmica i el seu present, tant pels seus beneficis -l'ocupació i els patrocinis culturals i esportius- com pels seus inconvenients -la contaminació-.

Dimecres, la instal·lació petroliera ha celebrat el seu 50é aniversari. El plat fort de l'esdeveniment ha sigut la presència del rei Felip VI, que ha recorregut les instal·lacions, s'ha fotografiat al costat dels treballadors i ha descobert una placa commemorativa. A l'acte han acudit polítics de tots els nivells de l'administració, com la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el titular de la Diputació, Javier Moliner, i l'alcaldessa, Empar Marco.

Ocupació i patrocinis

La presència dels polítics en l'acte mostra el suport de les institucions a la multinacional, l'activitat de la qual en la província genera un gran nombre d'ocupacions. Segons dades de BP, la refineria compta amb quasi 500 treballadors i més de 660 contractistes. També genera unes 2.000 ocupacions indirectes i és l'ànima del polígon industrial El Serrallo. L'empresa finança, a més, activitats organitzades per entitats culturals, esportives i educatives de la ciutat, com és el cas del marató BP que se celebra una vegada a l'any des del 2010.

La refineria té una capacitat de processament de sis milions de tones de petroli a l'any. La matèria primera procedeix de Kazakhstan, Brasil, Guinea Equatorial, Azerbaidjan, Nigèria i Rússia. Els vaixells que traslladen el cru queden amarrats a quatre quilòmetres de la costa, on es connecten a una canonada submarina d'un metre de diàmetre que trasllada la mercaderia fins a les instal·lacions de BP.

Durant l'acte d'aniversari, la companyia ha emés un vídeo i diversos espots publicitaris en els quals s'ha insistit que un dels seus principals objectius és la modernització. La refineria de Castelló és la millor de BP a tot el món, segons la pròpia empresa, gràcies a una inversió de 1.170 milions d'euros en els últims 15 anys.

Una de les empreses més contaminants de la Comunitat

El material corporatiu distribuït posa l'accent principalment en la seguretat de la seua activitat i el respecte al medi ambient. En el vídeo, podia veure's una representació de la refineria al fons d'un frondós bosc. En una nota de premsa, la multinacional ha explicat que en els últims 15 anys ha invertit 200 milions d'euros en millores mediambientals.

La multinacional ha disminuït les seues emissions de CO2 en els últims anys. En concret, de les 1.188.203 tones en 2013 s'ha passat a 1.165.464 en 2016. Malgrat aquestes millores, BP segueix sent la responsable del 12,9% de les emissions de C02 de la Comunitat Valenciana, segons les dades publicades en la pàgina web de la Conselleria de Medi Ambient.

El sector de la refineria -format només per la instal·lació de Castelló- és la cambra més contaminant, després del ceràmic, el de la fabricació de ciment i el de la generació d'electricitat.

Queixes sobre l'opacitat

La contaminació que emana de la infraestructura -molt propera al nucli urbà del Grau- ha provocat protestes ciutadanes en diversos moments de la història de la refineria. Toni Albert, president de la Plataforma contra la Contaminació, opina que les mobilitzacions de la dècada del 2000 van ser determinants perquè la multinacional iniciara millores encaminades a reduir el dany a l'entorn.

“Hi ha hagut millores mediambientals gràcies als moviments ciutadans afectats, però no prou importants en substàncies com el benzè, òxid de nitrogen i òxids de sofre. És en aqueixes tres qüestions en les quals demanem que s'apliquen mesures correctores”, explica.

Albert també exigeix que es faça pública la informació dels mesuradors que la companyia té instal·lats en els punts d'emissió de substàncies contaminants. Les dades es traslladen en temps real a l'administració autonòmica, explica la pròpia empresa. Segons Albert, la Generalitat Valenciana es resisteix a fer-los públics. Per la seua banda, la Conselleria de Medi Ambient ha explicat que “en cap moment” s'han superat els llindars de contaminació permesa en aqueixos mesuradors.

Etiquetas
stats