Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Balanç de Falles: més d’un milió de visitants i huit mil tones de fem

Un carrer del barri del Carme la vesprada de la ‘cremà’

Laura Martínez

Primer dilluns després de les Falles i és l’hora de fer balanç. Les primeres reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat han aconseguit una xifra rècord de turistes. Segons les dades de l’Ajuntament, encara que provisionals, més d’un milió de persones han visitat les Falles durant el cap de setmana, aprofitant que en algunes ciutats, com ara Madrid, aquest dilluns és festiu.

No obstant això, l’afluència de persones als carrers té la seua conseqüència negativa, que cada any es deixa veure: la brutícia. Segons la regidora de Turisme, Pilar Soriano, els serveis de neteja han arreplegat més de 8.000 tones de fem i s’ha necessitat 7.500 torns de treball des del dissabte 11. Això suposa un increment d’un milió d’euros en la partida pressupostada per al març com a conseqüència d’una necessitat extraordinària.

Desglossades, les dades del fem són els següents: 7.636.755 quilos de residus sòlids (el contenidor gris, un 4,7% més respecte de l’any anterior), 270.000 quilos de paper i cartó, un increment del 21%; 194.000 quilos d’envasos, un 16% més i 257.583 quilos de vidre, un 30% més que l’any anterior. Segons Soriano, les diferències percentuals corresponen al fet que la cultura del reciclatge ha començat a calar i els productors s’han preocupat per separar els residus.

La regidora de Medi Ambient ha agraït a les comissions falleres i als visitants la seua col·laboració en la neteja dels carrers, encara que ha apuntat que s’alçaran aproximadament una vintena d’actes per incompliment del ban faller. A pesar de la quantitat de fem, l’Ajuntament es mostra satisfet i agraeix la participació ciutadana.

Soriano també ha destacat que hi ha dues zones més complicades per a la neteja, el barri del Carme i Russafa, atesa la concentració de casals fallers i de revetles, amb els ‘botellons’ que comporten. Encara aquest dilluns es continuen arreplegant papereres i el dispositiu extraordinari d’agranada dels carrers es mantindrà fins al dijous.

Algunes associacions de veïns i particulars a través de les xarxes socials s’han queixat de la brutícia i de les males olors produïdes per la gent que orina als carrers, a pesar de la col·locació d’urinaris portàtils en les principals vies de la ciutat. Encara que s’han reforçat els serveis, no ha estat prou, lamenten.

L’alcalde atribuïa el diumenge el problema a la gran afluència de turistes, però ressaltava el bon funcionament dels serveis de neteja. “Al carrer la gent ho diu, els veïns reconeixen la millora”, insistia Ribó, que advocava també per “millorar la formació en reciclatge” per als ciutadans quan ixen de festa.

D’altra banda, durant els 20 dies de festa, la Creu Roja ha atés 890 persones, majoritàriament lipotímies en les mascletades com la de dissabte passat, en què es va atendre 106 persones per insolació.

Etiquetas
stats