eldiario.es

9

Així va fer trampa la trama de Blasco en l'adjudicació del sistema informàtic dels historials mèdics valencians

Un contracte privat revela que l'empresari pres Augusto César Tauroni utilitzava una empresa pantalla per a no aparèixer públicament en les adjudicacions sanitàries de l'exconseller amb el qual comparteix presó pel frau en les ajudes de cooperació

Rafael Blasco y Augusto César Tauroni, durante el juicio por el caso Cooperación.

Rafael Blasco i Augusto César Tauroni, en el juidici pel cas Cooperació.

La trama de corrupció de l'exconseller del PP Rafael Blasco va anar més enllà de les ajudes a Cooperació per les quals va acabar empresonat. El Jutjat d'Instrucció número 6 de València persegueix des de fa anys i després d'una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció les martingales que la xarxa d'empresaris i funcionaris que va teixir en els departaments pels quals anava passant. En aquest cas, en la Conselleria de Sanitat del govern valencià, on Blasco va ser màxim dirigent entre 2006 i 2007.

Així, en aquesta etapa el seu empresari de capçalera i amb qui en aquests moments comparteix presó pel saqueig dels fons de Cooperació, Augusto César Tauroni, també va aconseguir desviar fons públics a les seues societats. Segons un document al qual ha tingut accés eldiario.es i que forma part del sumari, Tauroni es va servir d'empreses contractistes pantalla per a aconseguir contractes del seu amic polític amb la intenció de no aparèixer directament en les adjudicacions i els documents.

Segons el contracte privat revelat avui, Tauroni utilitzava l'empresa contractista "neta", en aquest cas Dimensión Informàtica, encara que realment era ell a través de la seua empresa de capçalera Dinamiz-e qui estava darrere de l'operació. En el contracte se signa negre sobre blanc el presumpte frau. Dimensió Informàtica es compromet a subcontractar Dinamiz-e en cas de guanyar el concurs de la Conselleria de Sanitat que adjudicava el conseller Rafael Blasco.

Era una manera de garantir-se per les dues parts la victòria en el procés i quan solament quedaven setmanes perquè Blasco abandonara la conselleria. El contracte es va signar el 16 de maig de 2007 i l'exconseller deixava el departament el 19 de juny. Els contactes de Tauroni farien la resta.

En aquest cas el contracte que emana d'aquest contracte privat és el suport informàtic del sistema epidemiològic però abans Dimensión Informática havia participat en l'elaboració de l'Abucasis, el sistema que arreplega els cinc milions d'historials mèdics dels valencians. El concurs el guanyava la "neta" Dimensión, però darrere i en contractes similars estava Dinamiz-e, segons acrediten els diferents currículums d'empleats de l'empresa de Tauroni en poder d'aquest periòdic i de la investigació.

Dimensión Informática va rebre només l'any que va estar Rafael Blasco al capdavant de la Conselleria de Sanitat fins a 7.492.280 euros. Tauroni, que ja s'havia vist embolicat en altres escàndols per adjudicacions de conselleries dirigides per Blasco el 2002, mai concorria directament als concursos de Sanitat sinó que ho feia a través de l'empresa que presidia Carlos Pujadas, el signant del document privat.

Dinamiz-e va obtenir grans quantitats de diners gràcies a les subcontractacions amb Dimensión Informática, primer, i posteriorment amb Indra, la multinacional que va comprar Dimensión Informática l'any 2008, just l'endemà passat que aquesta aconseguira un contracte de dos milions d'euros pel manteniment de l'Abucasis.

Dimensión Informática va rebre de la Conselleria de Sanitat, amb Blasco ja en funcions, el contracte «per al desenvolupament i suport del sistema farmacoepidemiològic del Centre Superior d?investigació en Salut Pública». D'aquest contracte públic pel qual l'empresa de Carlos Pujadas va percebre 1.618.200 euros, la societat de Tauroni va rebre, segons factures en poder d'aquest diari, fins a 450.000 euros.

Contractes milionaris abans de deixar Sanitat

Aquest contracte es va aprovar el mateix dia que un altre per a l'«anàlisi, desenvolupament i implantació del sistema informàtic de gestió del banc de mostres biològiques en el Centre d?investigació de Salut pública» pel qual Dimensión Informática va rebre en UTE uns altres 2.136.000 euros. Tots dos es van fer d'urgència i amb Blasco en interinitat.

Més encara, els dos contractes, que sumen quasi 3,5 milions, es van atorgar el mateix dia, el 15 de juny del 2007. Per a més coincidència, es van publicar en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana el 28 de juny del 2007, just el dia abans que prenguera possessió el seu successor.

En les últimes setmanes, el cas que investiga el jutjat d'Instrucció número 6 de València s'ha reactivat després de la negativa a que s'arxivara, com havien intentat tant Rafael Blasco com Augusto César Tauroni, imputats tots dos en aquesta causa. S'ha citat nous testimonis a declarar, entre els quals es troben treballadors de la Generalitat i empleats de les empreses participants en els projectes d'Abucasis i uns altres. L'expolític del PP segueix a la presó i té pendents unes altres dues peces, la 2 i la 3, per la trama que va saquejar les ajudes públiques valencianes a la cooperació internacional.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha