Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Bloc manté el seu congrés i vota per ampliar a EU la coalició amb Podem

Reunió del Consell Nacional del Bloc aquest dissabte a València.

Adolf Beltran

Res de ruptures. El Consell Nacional del Bloc Nacionalista Valencià, principal partit de la coalició Compromís, aposta per ampliar el pacte electoral amb Podem a Esquerra Unida i manté la celebració del seu congrés els pròxims dies 21 i 22 de maig a la Fira de Mostres de València. Aquest últim aspecte, al qual s’oposava el sector crític que encapçala Rafael Carbonell, partidari d’ajornar el conclave a després de les eleccions generals del 26 de juny, confirma la majoria amb què compta la candidatura d’Àgueda Micó, actual secretària d’Organització, que aspira a la secretaria general de la formació valencianista amb el suport de l’encara secretari general, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera.

Després d’unes quantes hores de debat al Centre Cultural La Petxina, a València, on s’ha celebrat aquest dissabte, el Consell Nacional ha aprovat el manteniment de les dates del congrés per 83 vots a favor i 42 en contra. També s’ha acordat, per 92 vots favorables, cinc en contra i 12 abstencions, ratificar els candidats que el Bloc va escollir per a anar en les llistes de Compromís en els comicis generals del desembre passat.

“Tenim la nostra gent governant”, ha recordat Àgueda Micó, que s’ha mostrat molt complaguda amb el resultat. “I els militants del Bloc són conscients que cal afavorir que tot vaja avant, que podem treballar amb normalitat”.

Això té a veure, sobretot, amb la decisió de donar suport a la formació d’una candidatura més àmplia que la presentada el desembre per Compromís i Podem, una posició en sintonia amb les negociacions que es desenvolupen a escala estatal entre Podem i Esquerra Unida. En el cas valencià, Esquerra Unida va estar a punt d’entrar en la coalició de les generals de fa sis mesos, però es va frustrar la possibilitat en l’últim moment. Un total de 90 membres del Consell Nacional han donat suport a aquesta “coalició àmplia”, enfront de cinc vots en contra i 26 abstencions.

Aquesta setmana, doncs, serà decisiva per a confegir la nova opció electoral. Joan Baldoví, Lluismi Campos i Marta Sorlí han estat ratificats com a negociadors del Bloc en un procés que es veurà molt facilitat si Podem i Esquerra Unida arriben a un acord d’àmbit estatal, que ha de produir-se abans del 13 de maig, data límit per a inscriure candidatures.

Iniciativa aposta per un acord amb els socialistes al Senat

En un sentit idèntic al del Bloc s’ha pronunciat, d’altra banda, la Mesa Nacional d’Iniciativa del Poble Valencià, el partit de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra. Amb 64 vots a favor i una abstenció, aquesta altra pota de Compromís ha aprovat en una reunió celebrada a Otos (la Vall d’Albaida), reeditar la coalició amb Podem i ampliar-la a Esquerra Unida.

Iniciativa també ha aprovat, només amb dues abstencions, “explorar les vies per a poder ampliar la coalició electoral al Partit Socialista” en la candidatura al Senat. Es tracta d’una possibilitat que, tant des del PSPV-PSOE, que lidera el president de la Generalitat, Ximo Puig, com des de Compromís es veu amb bons ulls per a constituir un grup valencià a la Cambra Alta que hi projecte el Pacte del Botànic sobre el qual se sosté el Consell actual. Les reticències, en aquest cas, vénen de Podem. També en això han d’aclarir-se les coses els pròxims dies.

Etiquetas
stats