Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Isabel Bonig revalida el seu lideratge en el PP valencià en unes primàries pobres i sense rival

Isabel Bonig votant en la seu del PP de La Vall d'Uixó.

Laura Martínez

Isabel Bonig revalida el seu lideratge en el PP valencià. L'actual presidenta ha aconseguit més del 97% dels vots en el primer intent d'eleccions primàries que celebra el partit, per a les quals no tenia rival. Però a la baixa inscripció (amb prou faenes un 6% de la suposada militància de la formació) s'ha unit el fet que el seu únic opositor, José Luis Bayo, ha anunciat una hora abans de començar el procés que retirava la seua candidatura perquè no considera que el procés tinga garanties democràtiques.

Per províncies, Bonig ha obtingut 2.031 vots dels 2.324 totals a Alacant, 1.187 a Castelló (solament 6 vots han sigut en blanc) i a València, 6.645, que és el 97%. Sobre un cens de 7.006 persones, han participat 6.824.

Bonig va arribar a la direcció del PP per designació directa d'Alberto Fabra, que la va triar com a successora després de perdre les eleccions autonòmiques de 2015. L'actual presidenta va acompanyar al seu antecessor en el Govern autonòmic com a consellera d'Infraestructures i Territori.

Durant un any i mig de transició, la líder popular ha hagut de fer front a multitud de casos de corrupció i a netejar la imatge del “nou PP”: l'Operació Taula i el 'pitufeo' en l'Ajuntament de València, la imputació de Rita Barberá i del diputat autonòmic Miquel Domínguez, així com acusacions de la Guàrdia Civil en els jutjats a noms vinculats al seu partit. Ha hagut d'afrontar-ho en la teoria, ja que ella i el seu equip sempre han mantingut la mateixa postura a l'hora de donar explicacions: “no comentar les decisions preses en seu judicial”, “respectar la presumpció d'innocència” i “respectar el que diuen els jutjats”.

Així, la dirigent popular revalida el seu lideratge, aquesta vegada passant per les urnes, en un procés de perfil baix, en el qual solament estaven inscrits 8.690 afiliats (el 5,8% dels 150.000 militants que diu tenir el PP valencià), dels quals encara no se sap si compleixen els criteris per a votar -estar al dia amb el pagament de les quotes, entre uns altres-. A més, es va donar als militants la participació durant amb prou faenes tres hores, de les 18 a les 21 de la vesprada.

El partit ha animat els participants a publicar fotos votant en les xarxes socials a través del hagstag #YoConstruyoPPCV. Bayo, per la seua banda, ha anunciar que desmobilitzaria els seus simpatitzants i que ni ell ni els membres de la candidatura acudirien a votar en protesta pel procés.

Per davant queda ara la culminació del congrés, el XIV del PP de la Comunitat Valenciana, en el qual els compromisaris ratificaran l'equip que presente Bonig. La líder s'enfronta al repte de tornar a articular un partit fort com a oposició de cara a les eleccions autonòmiques i municipals del 2019 i fer-se amb el control de les tres organitzacions provincials.

Etiquetas
stats