Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni

Cas Taula: el jutge imputa Rus i la seua cúpula per haver contractat treballadors de manera “fictícia”

L’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, eixint de la Ciutat de la Justícia de València

elDiariocv

El titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga un pretés falsejament de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana, ha acordat alçar parcialment el secret i obrir una altra peça separada en el Cas Imelsa per a investigar les preteses contractacions fictícies en el si d’aquesta empresa pública dependent de la Diputació de València.

La investigació per la pretesa contractació irregular per Imelsa de persones que percebien un sou sense exercir cap activitat laboral es tramitarà de manera independent de la peça principal de la causa i de l’altra peça separada relativa a un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup municipal del Partit Popular.

Segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en la peça separada oberta aquest divendres, hi figuren com a investigats per prevaricació administrativa, malversació, frau en la contractació, tràfic d’influències i falsedat documental 28 persones, entre les quals hi ha l’expresident de la Diputació, Alfonso Rus; el seu cap de gabinet, Emilio Llopis; l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent; l’exdirector financer d’aquesta societat i la que en va ser cap de Recursos Humans, per les seues atribucions per a dur a terme les contractacions sota sospita.

A més dels contractes ficticis a 15 dels imputats, en aquesta nova peça separada el jutjat investiga huit contractats més per Imelsa per les indemnitzacions que van percebre quan es va extingir el seu vincle laboral amb l’empresa pública.

Segons consta en la interlocutòria, ja notificada a les parts, hi ha sospites que podria haver-hi hagut alguna mena de “maquinació concertada” entre l’empresa i alguns treballadors perquè aquests cobraren unes indemnitzacions elevades que podrien haver suposat un “enriquiment innecessari i arbitrari” a costa de l’erari públic.

El titular del Jutjat d’Instrucció 18 imputa també José Adolfo Vedri, responsable de l’empresa de comunicació Engloba, per la seua participació en la pretesa contractació fraudulenta de dos dels seus treballadors el sou dels quals costejava Imelsa. Aquesta mateixa modalitat de contractació es donava, pretesament, amb un jugador de l’Olímpic de Xàtiva, equip de futbol presidit per Rus.

Tant l’expresident de la Diputació com Vedri tenen la condició d’investigats (imputats segons la denominació prèvia a la reforma de la Llei d’enjudiciament criminal); les empreses, Engloba i el club de futbol, figuren en el procediment com a possibles responsables civils a títol lucratiu.

El jutge ha decidit prorrogar un mes més, fins al 14 de juny, el secret de sumari sobre la peça principal mentre espera rebre els informes policials sobre l’anàlisi de la documentació intervinguda pels agents. Sobre això, justifica la seua decisió en la complexitat dels delictes investigats i en el fet que encara no ha conclòs l’abocament de la informació trobada en suport informàtic en els registres domiciliaris, informació de què podrien sorgir noves proves o línies d’investigació. D'altra banda, el magistrat sobreseu la causa respecte d’un dels imputats, que sí que ha acreditat la prestació efectiva de serveis laborals per a l’empresa Imelsa, de la qual cobrava.

Fins al moment, el Cas Imelsa s’estructura en una peça principal, en què s’investiga el falsejament de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana (Diputació, Ajuntament i Generalitat) i en dues peces separades: la del blanqueig en el Consistori valencià en què s’investiguen les donacions de ’1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era tornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de pretesa procedència il·lícita i la de les contractacions irregulars en Imelsa.

La causa, que va nàixer l’abril del 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d’influències i blanqueig. En el Cas Imelsa hi ha 115 investigats (persones físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l’Administració pública, entre els quals, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals en relació amb una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana els integrants de la qual se servien dels seus llocs de responsabilitat per a falsejar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d’adjudicacions fraudulentes.

Etiquetas
stats