Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Colòmbia es rebel·la contra la venda d’un consorci sanitari a Ribera Salud

El conseller delegat de Ribera Salud, Alberto de Rosa.

Voro Maroto

La Procuradoría –una mena de fiscalia encarregada de supervisar la despesa de diners públics–, la Contraloría –una mena de tribunal de comptes–, alguns polítics (el senador Jorge Iván Ospina, exalcalde de Cali) i diverses organitzacions socials s’oposen o han criticat la venda d’un consorci de salut de Colòmbia a un grup empresarial participat per Ribera Salud, la gestora de l’hospital d’Alzira.

L’empresa espanyola, participada per una companyia nord-americana, Centene, i el Banc Sabadell, s’ha alçat en armes contra la Generalitat Valenciana, que ha anunciat la reversió a la sanitat pública d’una àrea de salut que gestiona, la que inclou l’hospital d’Alzira.

En aquest context, el conseller delegat de Ribera Salud, Alberto de Rosa, va presentar l’entrada a Colòmbia com “un gran reconeixement per al model de gestió que la companyia desenvolupa des de fa més de díhuit anys a la Comunitat Valenciana”. La societat gestiona una part de la sanitat pública valenciana gràcies a una concessió d’un govern autonòmic del PP.

A Colòmbia no està tothom satisfet amb l’operació que porta Ribera Salud a aquell país. Cafesalud era una asseguradora amb sis milions de clients i una xarxa de més de 60 hospitals i centres de salut. Va ser rescatada per l’Estat després de la fallida de la seua matriu i ara ha estat venuda al millor postor, Prestasalud.

Aquest consorci està format per Ribera Salud i més d’una desena de socis locals, que han pagat 250 milions d’euros per Prestasalud. La Procuradoría s’oposa a la venda, perquè no s’hi ha garantit “la pluralitat, la idoneïtat i la selecció objectiva”, segons recull el diari colombià El País. A més, el concessionari no té experiència en “matèria d’assegurament en salut”, fet que posaria en dubte la seua capacitat. 

La Contraloría també ha expressat dubtes sobre l’operació. El senador Ospina qualifica d’“equivocació” la venda a Prestasalud. “No tindria la capacitat per a atendre les necessitats dels 6 milions d’usuaris”, diu. Les organitzacions líders en control social –la xarxa de Veedurías– han anunciat “accions legals” per l’afectació al “patrimoni públic i la qualitat de prestació del servei”.

Al mig de la “veritable tempesta i el mantell de dubte” de l’assumpte, com el qualifica El País, alguns comentaristes d’El Espectador, el diari degà de Colòmbia, han esmentat les presumptes irregularitats comeses per Ribera Salud a la Comunitat Valenciana, on és investigada per haver cobrat comissions per pròtesis pagades amb diners públics.

La “venda de Cafesalud s’ha de parar”, escriu José Roberto Acosta. “Entre els gestors del consorci guanyador n’hi ha molts de reputació ben dubtosa”. L’expansió de Ribera Salud a Hispanoamèrica –ja té interessos al Perú i a Xile– no sembla fàcil.

Etiquetas
stats