Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís demana en el Senat la nul·litat dels judicis sumaríssims del franquisme

Treballadors de ArqueoAntro exhumen restes de víctimes del franquisme en la Fossa 113 de Paterna

elDiariocv

València —

Compromís trasllada al Senat les reivindicacions de l'associació de familiars de la Fossa 113 del cementeri de Paterna. Aquesta entitat porta mesos tractant de rescatar els cossos de víctimes del franquisme en el cementeri de la localitat valenciana amb ajuda de la Diputació i ja ha aconseguit rescatar restes corresponents a 42 persones que van ser afusellades.

La coalició Compromís reclamarà en el Senat la nul·litat dels judicis sumaríssims realitzats en la postguerra per part del règim, uns documents realitzats de forma exprés i sense garanties per als acusats que en ocasions signaven la seua autoinculpació sota tortures, amenaces i vexacions. A més la formació valenciana demanarà restituir la seua dignitat. “Molts d'ells estan avui soterrats en fosses comunes, com la 113, que hem vist a Paterna -el 'paredó d'Espanya'- que suposa un exemple de la barbàrie, crueltat i maltractament cap a aquestes víctimes del franquisme que segueixen amuntegades de qualsevol manera sota calç mentre els seus familiars segueixen sense saber on es troben els cossos dels seus avis, pares o familiars”, ha explicat el portaveu de Compromís, Carles Mulet.

El representant, al costat d'una delegació del partit, va visitar la setmana passada els treballs d'exhumació que realitza l'associació encapçalada per Santi Vallés i l'equip de ArqueoAntro, coordinat per Miguel Mezquida.

“És el Ministeri de Justícia qui pot anul·lar aquests judicis. Per açò els partits polítics democràtics hem de pressionar per a reparar aquestes situacions després de 40 anys de Ddemocràcia i per açò hem de treballar des de totes les institucions per a anul·lar de forma efectiva aqueixos judicis, retornar la dignitat i honor a persones que van ser eliminades de forma organitzada en 1940 i anys posteriors i les seues famílies que van ser estigmatitzades com a rebels i que les generacions futures vegen la història correctament, com van fer amb la història després del nazisme”, ha indicat Mulet.

El representant de Compromís insisteix en un comunicat en la necessitat que el Govern central aporte més ajudes per a pagar les exhumacions, l'import de les quals assumeixen les famílies i suposen milers d'euros, tenint en compte les identificacions i les proves necessàries. Mulet ha recordat que PP va acabar amb les reduïdes partides per a exhumacions que va obrir el PSOE en aplicació de la Llei de Memòria Històrica -que qualifica d`“acomplexada i coixa”- de tan sol 2 milions d'euros. “Mentre, el Govern manté partides similars per al manteniment del mausoleu franquista del Valle de los Caídos, condecorar mares de déu o filofranquistes i per a la Guardia Mora de Franco”, assenyala Mulet.

Etiquetas
stats