Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Compromís descarta Podem per a les generals i tanteja una aliança amb Errejón

Mónica Oltra al costat d'Íñigo Errejón en una visita del dirigent a València.

Laura Martínez

València —

Encara que l’avançament electoral ha agafat per sorpresa i ha provocat una frustració notable en gran part de les forces polítiques, algunes ja havien començat els moviments per a mitigar l’esglai. El cas de Compromís i Més Madrid és un d’aquells acostaments que ningú confirma, però que es veuen vindre i pot ser que no tarde molt a formalitzar-se.

És de sobres coneguda la simpatia d’alguns dirigents valencianistes cap a Íñigo Errejón i que en Més Madrid veuen amb interés tant les fórmules com les maneres de fer política de Compromís. El juny passat, el diputat de Compromís Joan Baldoví ja va suggerir que Íñigo Errejón o Manuela Carmena serien bons ministres independents per a un Govern de coalició de PSOE i Unides Podem.

El líder de Més Madrid representa una manera de fer política més próxima que la de Podem a la que defensen algunes branques de Compromís. Així, les eleccions generals previstes per al 10 de novembre serien una oportunitat per a crear un espai que compartit.

La possible aliança amb Podem, soci de Compromís en el Govern valencià, sembla descartada en la coalició. El Bloc, partit majoritari i una mica més conservador, va ser reticent des del primer moment a una aliança amb la formació de Pablo Iglesias ja des de les eleccions del 2015. A pesar seu, després d’unes quantes setmanes de negociacions, es van forjar les coalicions A la Valenciana i És el Moment per als comicis de desembre i juny. Aleshores van aconseguir nou diputats en el Congrés, quatre d’ells de Compromís.

Les últimes eleccions van suposar un terratrémol intern per a Compromís, que va haver de fer front a quatre processos molt seguits en solitari. Els resultats en les generals i en les europees, en contrast amb les autonòmiques i les municipals, van deixar tocada la coalició, que va passar de cinc a un diputat en el Congrés i només conserva un senador –per designació territorial– i va quedar sense representació en el Parlament Europeu.

Amb aquest panorama, no és d’estranyar que la coalició explore altres tipus d’aliança amb formacions de la resta de territoris de l’Estat, tant per a augmentar la seua representació com per a sumar forces en un grup en el Congrés i el Senat.

Fonts del Bloc expliquen a eldiario.es que sempre han estat oberts a sumar forces, amb la condició que “no es desdibuixe la identitat de Compromís”. Un dirigent destacat considera que seria desitjable un model d’esquerra confederal com el que s’ha plantejat al Senat per Carles Mulet o a l’estil de l’aliança entre territoris per a les eleccions europees que va liderar Jordi Sebastià. En el primer cas, la coalició exerceix de veu de Més Madrid al Senat, mentre que en el segon, sota la marca ‘Compromís per Europa’ es van anar establint una sèrie d’acords amb En Marea, Nova Canàries, Més per Mallorca, Iniciativa del Poble Andalús i Esquerra Andalusista, entre altres.

Encara que cap dirigent vol donar res per assegurat, en Iniciativa, una altra de les formacions de Compromís, a què pertany Mónica Oltra, mantenen converses, encara informals, amb l’equip d’Errejón. L’hàndicap –o l’oportunitat– per a teixir aquesta aliança és que a la Comunitat Valenciana els afins a Errejón encara estan en Podem i no hi hauria interlocutors ni competència en el territori.

Formalment el líder de Més Madrid tampoc ha oficialitzat que vulga presentar la seua candidatura a les generals, encara que membres de la seua formació comencen a entonar el nom de Manuela Carmena com a cap per a presentar llista a les generals a la Comunitat de Madrid.

Etiquetas
stats