Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Compromís busca amb la resta de partits dividir el Grup Mixt del Congrés per a fer-lo operatiu

Vista del Congrés dels Diputats.

Laura Martínez

0

Els onze partits que conformaran el Grup Mixt negocien entre ells i amb les grans formacions dividir-lo en dos per a no diluir el seu protagonisme. El grup sorgit del 10N és el més gran i plural de la democràcia i això és a la vegada una virtut i un problema. Les formacions amb un o dos diputats corren el risc de tornar-se invisibles en un Congrés divers que no té un reglament preparat per a afrontar aquesta situació amb proporcionalitat.

El reglament del Congrés estableix que els temps per al Grup Mixt, en el qual entren tots els diputats que no poden tindre marca parlamentària pròpia, són idèntics als de la resta, si hi ha només un diputat; o menys d'una tercera part del temps per representant si aquest ha de repartir-se entre les diferents forces. Amb un grup de 21 diputats i onze colors polítics diferents, el repartiment en les intervencions resulta complex. Si es fera concorde al partit què representen, es donarien casos com que Junts per Catalunya tindria vuit vegades més temps que Teruel Existe. I amb menys d'un minut d'intervenció, deixaria d'existir. Els partits amb un sol representant a penes tindrien visibilitat i, de facto, “serien diputats electes sense drets”, explica un assessor parlamentari.

Amb aquest panorama l'alternativa del partit que lidera Joan Baldoví és la d'aconseguir el suport de 15 parlamentaris per a formar un grup “plural”, el nom del qual no arrossegue càrrega ideològica i en el qual les sensibilitats que el componguen es troben representades. Fugir de noms com “grup regionalista o nacionalista o confederal”. La fórmula de partir el Grup Mixt en dos, d'onze i deu diputats respectivament, està ben vista per tots els partits que el componen. Les disputes arriben en el com.

Les formacions defensen diferents vies per a arribar a la formació del grup parlamentari. Per a formar-lo, segons el reglament, hi ha tres camins: obtindre un 5% de vots en el conjunt de l'Estat, obtindre un 15% en les circumscripcions en les quals es presenta la formació o tindre 15 diputats. Per la primera regla formen grup parlamentari el PNB, Bildu, Esquerra Republicana i Ciutadans, formacions que no arriben a 15 diputats.

El camí que proposa Baldoví, segons fonts de Compromís, és que 15 diputats del Grup Mixt signen un escrit per a compondre grup parlamentari propi i quatre o cinc d'ells tornen al Grup Mixt original. L'altra alternativa, promoguda per Coalición Canària, és sumar representants fins a cinc diputats i el 15% dels vots, agrupant Navarra Suma (2), Teruel Existe (1), Partido Regionalista de Cantabria (1) i una de les diputades de Coalición Canària, ja que el seu company no va superar el 15% dels vots en la seua circumscripció. Els representants ja han traslladat aquesta idea extraoficialment a diputats del PSOE, que segons expliquen les mateixes fonts, veuen amb bons ulls que es busque una solució per a agilitar els debats.

Etiquetas
stats