Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Constitucional anul·la la indemnització de 1.350 milions a ACS i els seus socis pel magatzem Castor

La plataforma del Castor al Mediterrani

Economía

Madrid —

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la indemnització de 1.350,7 milions per a les empreses promotores (entre elles ACS) del projecte de magatzem de gas de Castor que fixava el decret llei de mesures del sistema gasista que el Govern va aprovar en 2014, en considerar-la inconstitucional. El Govern havia descartat demanar la devolució de la milionària indemnització, ja cobrada.

En la seua sentència, el TC estima parcialment els recursos presentats pel Parlament, el govern català i el grup del PSC en el Congrés i acorda declarar “inconstitucionals i nuls” els articles del decret que establien una indemnització per la suspensió de l'activitat del magatzem, situat enfront de les costes de Castelló, després dels xicotets sismes registrats en la zona.

El Constitucional considera que no concorria una “situació d'extraordinària i urgent necessitat” que justificara aprovar un decret llei per a “atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista”.

El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va adjudicar Escal UGS, controlada per la constructora ACS (66%), la concessió d'explotació del fallit emmagatzematge subterrani de gas natural Castor. El decret incloïa una polèmica clàusula, inèdita en aquest tipus d'instal·lacions i avalada pel Tribunal Suprem a l'octubre de 2013, que indicava que en cas d'extinció de la concessió, l'adjudicatària tindria dret a rebre una compensació pel “valor de residual de les instal·lacions”, àdhuc en cas de “dol o negligència imputable a l'empresa concessionària”. Aqueix és l'origen de la multimilionària indemnització (1.350 milions d'euros) que va cobrar l'adjudicatària després de renunciar al fallit magatzem a la fi de 2014.

Etiquetas
stats