Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carlos Fabra s'acull al seu dret a no declarar davant el jutge

Carlos Fabra a les portes del Jutjat d'Instrucció número 3 de Castelló.

Belén Toledo

Castelló —

Carlos Fabra s'ha acollit aquest dimarts al seu dret a no declarar davant el jutge, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en un comunicat. L'expresident de la Diputació provincial ha acudit al jutjat per a respondre per un suposat delicte de suborn. És investigat per la seua actuació quan estava al capdavant de Aerocas, l'empresa pública propietària de l'Aeroport de Castelló.

Concretament, s'estudia el presumpte pagament de més de tres milions d'euros en patrocinis esportius al pilot de motociclisme Álex Debón per part de Aerocas entre els anys 2009 i 2011, quan l'aeròdrom encara estava en obres, i faltaven anys perquè s'hi enlairara el primer avió. Debón també és investigat i ha acudit també a declarar aquest dimarts. Igual que Fabra, s'ha acollit al seu dret a no declarar. L'expresident provincial, que també va ser cap del PP de Castelló, compleix en l'actualitat condemna per frau fiscal.

El TSJCV ha informat, a més, de la intenció del jutge instructor de declarar complexa la causa. Per a això, ha donat  trasllat a l'Advocacia de l'Estat, personada en representació d'Aerocas, de la documentació necessària perquè es pronuncie sobre aquesta mesura. La declaració de complexitat permetria ampliar el termini màxim per a investigar de sis mesos a any i mig.

Contractes i actes

A l'eixida del jutjat, el pilot Alex Debón ha afirmat que la citació havia quedat ajornada: “S'ha suspès la vista perquè mancava documentació, perquè ha demanat el jutge més informació. Falten molts documents per part d'ambdues parts i s'ha suspès la vista fins a una nova data”. Aquestes declaracions havien fet pensar en un primer moment que la vista s'havia suspès, i que hi hauria una nova citació. No obstant això, fonts oficials del TSJCV han desmentit més tard aquesta informació. Han aclarit que la vista s'havia produït, encara que cap dels dos investigats (abans imputats) havia volgut contestar les preguntes del jutge.

Debón també ha explicat que el titular del jutjat havia demanat “contractes de tot el que hi havia per part d'Aerocas i més informació”. Per la seua banda, Fabra ha explicat que “l'advocada del senyor Debón” havia demanat “les actes del Consell d'Administració d'Aerocas”.

L'expresident provincial ha compat amb l'ajuda d'un guàrdia civil per a intentar protegir-se de la gran quantitat de periodistes congregats. Visiblement desmillorat, ha dit que només parlaria davant el jutge. Les preguntes que ha pogut sentir de la premsa s'han centrat, entre altres qüestions, en si va cobrar comissions dels patrocinis esportius. En total, van ser 29 milions d'euros els que Fabra va repartir entre 2004 i 2011 a organitzacions esportives de la província com el Vila-real Club de Futbol a través d'aquesta modalitat publicitària.

Compromís denuncia un “delme”

El cas es va obrir per una denúncia de la Fiscalia. El  jutjat d'Instrucció número 3 està sent l'encarregat de fer la instrucció. Recentment, el jutge va demanar a la Policia Judicial que fera un informe sobre els diners que Debón hauria rebut com a patrocini. També sobre la quantitat que, presumptament, el pilot va transferir més tard a Fabra. L'empresa Aerocas està personada en la causa com a acusació. Segons fonts de l'entitat, pretenen esbrinar si va haver-hi un perjudici per a les arques de l'organització, i reclamar el que corresponga.

No és la primera vegada que Debón i Fabra s'enfronten en una causa judicial. El passat mes d'abril, l'expolítico del PP va ser condemnat a pagar a Debón 370.000 euros per un préstec que el pilot li va concedir i ell mai va retornar, segons recull la sentència. Carles Mulet,  senador castellonenc de Compromís, va afirmar llavors que aqueix préstec no era tal, sinó una manera de disfressar una comissió. Mulet va explicar que la quantitat prestada coincidia amb el 10% del muntant total del patrocini que Fabra havia aconseguit per a Debón.  “Tot sembla una espècie de delme”, va dir el senador.

Etiquetas
stats