Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Negociar amb Paco”, el fil que connecta Francisco Camps amb Imelsa

Alfonso Rus, Rita Barberá, Mariano Rajoy i Francisco Camps en un míting.

Adolf Beltran

La investigació del denominat cas Imelsa, que en un principi afectava l’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, i els seus col·laboradors més estrets, ha anat ampliant el focus i s’ha emportat per davant el grup municipal del PP a l’Ajuntament de València i tota la cúpula del partit a la ciutat; ha posat contra les cordes l’exalcaldessa Rita Barberá (hui senadora) i amenaça de revelar l’entramat complet del finançament irregular del PP valencià.

On no ha arribat fins ara la investigació judicial del cas Gürtel pot arribar la d’aquest assumpte, que segons la cadena SER, ja apunta directament a l’expresident Francisco Camps, presumpte centre d’un sistema de finançament mitjançant caixes B a què anirien a parar fons procedents del cobrament de comissions il·legals.

Les perquisicions de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, com a conseqüència de la investigació oberta pel Jutjat número 18 de València a instància de la Fiscalia Anticorrupció, han estirat, per a desembolicar aquesta troca, un fil inicial que els va oferir el material aportat el juliol del 2014 per la diputada provincial d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo. En la denúncia, la diputada va aportar més de 10 hores de converses gravades per l’exgerent de l’empresa pública Imelsa, Marcos Benavent, que havien arribat a les seues mans. Almenys en una s’al·ludia a Camps.

És una conversa del mes d’octubre del 2005 –quan Benavent era l’home de confiança d’Alfonso Rus a Xàtiva, ciutat de què era alcalde–, entre ell mateix i Máximo Caturla. L’un acabaria sent gerent d’Imelsa i l’altre vicepresident de la Diputació quan Rus va arribar el 2007 a la presidència de la corporació provincial. Benavent i Caturla parlen en aquesta gravació de “negociar amb Paco” per a estendre les seues activitats, pel que fa al cobrament de comissions, a “les conselleries, secretaries generals, directors generals, gerents d’empreses...”. Si ho aconsegueixen, comenten Benavent i Caturla, continuaran “triomfant”.

En altres fragments de les gravacions, els dos al·ludeixen a contactes amb Gerardo Camps i Víctor Campos, que van arribar a ser vicepresidents del Consell presidit per Camps (el primer és hui diputat al Congrés i Campos està fora de la política, després de ser condemnat en el cas dels vestits, en què el mateix Camps va ser absolt). Caturla era llavors conseller delegat de Ciegsa, l’empresa de construcció d’escoles registrada pels agents durant l’Operació Taula, empresa de la Generalitat considerada un dels focus de corrupció. Ell i Benavent assenyalen en les gravacions que han d’“informar” Rus dels seus contactes amb membres del Consell.

Després d’aquelles gravacions inicials, una vegada Benavent va optar per col·laborar en la investigació, se n’han aportades moltes més a una causa que comença a il·luminar uns personatges i uns comportaments a penes albirats en el cas Gürtel.

Etiquetas
stats