Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Els deutes de Castelló Cultural obrin un forat de dos milions en Culturarts

Vicent Farnós, exdirector de Castelló Cultural.

Adolf Beltran

L’organisme Culturarts, que va crear el PP durant la seua gestió en la Generalitat per agrupar diversos ens dins del procés de reconversió del desmesurat sector públic empresarial i fundacional amb què va arribar a governar, s’ha trobat, ara que l’esquerra governa la Generalitat, un deute que no estava previst en els pressupostos procedent d’una d’aqueixes entitats, el Projecte Cultural de Castelló o Castelló Cultural, que dirigia Vicent Farnós.

Així, al cap de poc d’haver arribat Abel Guarinos a la direcció general de Culturarts, després del concurs de selecció, es va trobar amb un avís del BBVA sobre el venciment, el 13 de maig passat, del termini d’un préstec de 2.142.000 euros. El pagament no estava previst en els pressupostos de l’organisme que el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, vol convertir en l’Institut Valencià de Cultura. Es tractava de la quarta i última anualitat d’un compromís adquirit el 2013 quan Culturarts s’havia subrogat un deute de més de huit milions d’euros de Castelló Cultural quan el va absorbir.

Hi havia dues possibilitats, assenyalen fonts de Culturarts: renegociar el crèdit o cancel·lar-lo. No obstant això, seguint el criteri del Consell de no renegociar préstecs, la institució cultural va optar per cancel·lar els poc més de dos milions de deute. Per a fer-ho, hagué de tirar mà del capítol 2 de despeses corrents. Culturarts, que té un pressupost d’uns 28 milions d’euros, va haver de destinar una quarta part dels 8 milions del seu capítol 2 a tapar el forat sobrevingut a causa de Castelló Cultural. Ara, els seus responsables confien que Hisenda trobe la manera de recuperar aqueixa quantitat, potser gràcies al Fons de Liquiditat Autonòmic.

La integració d’entitats com Castelló Cultural és encara un problema per a Culturarts, una institució que té pendent ordenar la plantilla de 308 persones amb una relació de llocs de treball l’elaboració de la qual es complica si es té en compte que, a diferència de funcionaris i personal laboral d’altres procedències, els 32 treballadors de Castelló Cultural no van passar al seu moment per un procés de selecció.

Al cap de pocs mesos d’arribar Marzà a la Conselleria, el secretari autonòmic Albert Girona va despatxar Vicent Farnós com a coordinador de programació de Castelló Cultural, càrrec que li va crear el PP en substitució de l’anterior de director executiu quan se’l va imputar en una de les branques del cas Gürtel, centrada en els contractes que la trama va obtenir de diverses àrees de la Generalitat en l’època de Francisco Camps com a president del Consell.

Etiquetas
stats