Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern subvencionarà també l’aigua dessalada als regants valencians

Una vista de la planta dessaladora de Torrevella

Adolf Beltran

València —

Malgrat la resistència dels regants alacantins que lidera Andrés Martínez, l’últim bastió de la política de transvasaments amb què es va donar peu a la “guerra de l’aigua”, el Govern ampliarà a la Comunitat Valenciana el conveni que va firmar fa menys d’un mes amb Múrcia per subvencionar el cost de l’aigua dessalada perquè puga utilitzar-se per a regar. Així ho va confirmar Mariano Rajoy al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en l’entrevista que tots dos van mantenir el dilluns dia 2 al palau de la Moncloa. El que no va concretar és quina serà la fórmula per a fer-ho, cosa que reclama la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, que dirigeix Elena Cebrián.

Les injuriades plantes dessaladores, que el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va construir com a alternativa al derogat transvasament de l’Ebre, es convertiran, amb aquest canvi de política del PP, en una garantia, no sols per al consum urbà, perquè ja ho són, sinó fins i tot per a regar, especialment en períodes de sequera.

Després que aquest estiu passat entrara en funcionament la planta dessaladora de Torrevella (Alacant), la més gran de totes i emblema de la polèmica, el president murcià, Pedro Antonio Sánchez, del PP, va reclamar al setembre en l’entrevista que va mantenir amb Rajoy que se subvencionara l’aigua dessalada per a regar, atesos els problemes que hi ha per a disposar de prou cabal del transvasament Tajo-Segura en períodes de sequera.

El conveni, firmat a mitjan octubre com una mesura de caràcter extraordinari dirigida a 146.000 usuaris, fixa en 30 cèntims el preu del metre cúbic d’aigua dessalada per a l’ús dels regants (la diferència de cost entre l’aigua del transvasament i la dessalada és de 10 a 70 cèntims). L’acord implica que el Govern destine 8 milions d’euros a subvencionar 70 hectòmetres cúbics d’aigua, dels quals 50 hectòmetres cúbics procedeixen de la dessaladora de Torrevella i 20 hectòmetres cúbics més de la de Mazarrón (Múrcia).

Per al president murcià, el conveni aporta “més seguretat i més futur”. No obstant això, els regants alacantins han rebut l’acord alertant que acceptar aigua dessalada farà tancar el transvasament Tajo-Segura i han acusat el PP de “fer bones les barbaritats del PSOE”.

La consellera valenciana, Elena Cebrián, va reclamar a la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, fa dues setmanes durant la conferència sectorial, que es tinga en compte la Generalitat i els regants valencians. Des del ministeri es va fer entendre que ja s’havia atés les necessitats de la conca del Segura. El mateix delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, va declarar, al seu torn, que el conveni amb Múrcia afecta també els regants d’Alacant.

Fa una setmana, el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, va plantejar en la reunió de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) com s’aconseguiria rebaixar el preu de l’aigua dessalada. El president de la CHS, Miguel Ángel Ródenas, va respondre que s’aconseguiria subvencionant Acuamed, que és l’empresa pública que gestiona les dessaladores. En la Generalitat Valenciana s’emfatitza que els d’Alacant no són els únics regants valencians. “El Xúquer també està sota decret de sequera, què passa amb els regants d’aquesta conca?”, pregunta un portaveu de la conselleria, des d’on s’insisteix en el fet que “calveure com es concreten” els punts que Rajoy va comunicar a Puig.

Etiquetas
stats