Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique

Després del tancament de la nuclear de Garoña... Cofrents?

La central nuclear de Cofrents

Miguel Giménez

València —

Dimarts passat, 1 d'agost, el ministre d'Indústria, Álvaro Nadal, anunciava que el Govern rebutjava la petició de pròrroga de l'autorització d'explotació de la central nuclear de Garoña (Burgos), propietat d'Iberdrola i desconnectada des de desembre de 2012. Garoña és una planta de primera generació (construïda en 1966 i posada en funcionament en 1971), bessona de la japonesa de Fukushima, que requeria d'unes inversions de més de 200 milions d'euros per a poder tornar-se a connectar.

L'elèctrica també és propietària de la central de Cofrents, una altra nuclear en funcionament de la qual s'està demanant des de determinats sectors la seua clausura. No obstant açò, la planta valenciana és molt més jove, ja que va entrar en funcionament en 1984, tretze anys després que la instal·lació burgalesa.

Des de col·lectius com 'Tanquem Cofrents' recorden que la planta, situada a 63 quilòmetres de València, va caducar en 2011 i adverteixen que cada any extra de funcionament resulta “més perillosa”, a part dels residus radioactius que es generen i que “quedaran com a herència maleïda a les generacions futures, ja que seran perillosos durant milers d'anys”. Per raons com aquestes, des del col·lectiu ciutadà exigeixen el tancament i desmantellament de la central al març de 2021, quan finalitza l'actual pròrroga de funcionament -l'empresa disposa fins a març de 2020 per a sol·licitar la prolongació de la seua vida útil-.

PSPV, Compromís i Podem també van presentar una Proposició No de Llei (PNL) en les Corts en aquesta mateixa línia, igual que van fer Units Podem i Compromís en el Congrés.

Un terç de l'energia valenciana

El director de la central, Tomás Lozano, compareixia el passat mes de juliol davant les Corts Valencianes per a defensar la necessitat d'aquesta instal·lació, “una de les més importants d'Espanya” que en 2016 va generar el 34% de la demanda energètica actual de la Comunitat Valenciana i el 3,6% de la demanda elèctrica estatal (9.540 milions de quilowatts hora).

Lozano va defensar l'impacte econòmic de la instal·lació -amb 750 ocupacions directes i 800 indirectes-, així com que produeix energia elèctrica lliure d'emissions d'efecte hivernacle, evitant l'emissió de 6,5 milions de tones de CO.

Magatzem Temporal Centralitzat

Iberdrola va sol·licitar el passat any permís per a construir un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), “una solució transitòria per a emmagatzemar el combustible gastat”, una instal·lació que precisament començaria a operar en 2021, quan està previst que s'òmpliga la piscina on va a parar l'urani utilitzat per a refredar el reactor. Aquest magatzem és, segons Lozano, independent de la possible continuïtat de la central nuclear i necessària en compliment de l'estratègia de gestió de residus radioactius.

L'emplaçament seleccionat per al MTC en la planta de Cofrents compta amb totes les garanties de seguretat, i estarà situat a 46 metres per sobre del nivell normal del riu Xúquer, i a 30 metres per sobre dels límits d'inundabilitat definits per l'administració a la Comunitat Valenciana.

Queden set reactors operatius actualment a Espanya: a més de Cofrents, Almaraz I i II, Ascó I i II, Trillo i Vandellós II.

Etiquetas
stats