Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Diputació de València va pagar un milió d'euros al soci d'un alt funcionari de Rus de l'àrea de Cultura

José Luis Pinotti (enmarcat en roig) i Antonio Lis (en groc) en un acte de l'exalcaldessa de València Rita Barberá en Las Naves.

Lucas Marco

0

L'empresari José María Gutiérrez Barrero i alguns dels seus familiars van rebre 1,1 milions d'euros en contractes menors i en adjudicacions a dit de l'àrea de Cultura de la Diputació de València mentre Alfonso Rus era president. L'empresari va compartir, entre 2004 i 2009, una mercantil amb el director del Servei de Producció Cultural de la institució provincial, José Luis Pinotti. Gutiérrez Barrero va ser apoderat de Zametro SL, una empresa dedicada a negocis de restauració actualment extingida, mentre que el número tres de l'àrea de Cultura era administrador únic.

L'empresari manté, al costat de Juan Carlos Gutiérrez Barrero i José Gutiérrez Bueno, diverses firmes dedicades a la producció cultural que van obtindre entre contractes menors, contractes negociats sense publicitat (a dit) i xicotetes factures 1,1 milions d'euros de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, de la qual Pinotti va ser en l'època del Partit Popular un autèntic pilar, segons apunten diverses fonts de la institució provincial.

Entre 2006 i 2010, quan Pinotti dirigia el Servei d'Assistència i Recursos Culturals (SARC), l'empresa Produccions Artístiques Orange SL, de la qual Gutiérrez Barrero era administrador solidari, va facturar 766.341 euros a l'àrea de Cultura, segons la documentació en poder d'aquest diari. En 2011, la Diputació va destituir Pinotti que va passar a ser cap del servei de Turisme Cultural.

Dos anys després, Pinotti torna de la mà d'Antonio Lis, un històric del PP en la Diputació, com a cap del Servei de Producció Cultural, un lloc de nova creació. Així, entre 2014 i 2015 les empreses de Gutiérrez Barrero i els seus familiars reben 339.542 euros en diversos contractes menors i en procediments negociats sense publicitat. En total, el grup d'empreses del seu soci va rebre 1,1 milions.

Segons fonts de la institució provincial, en aquella última època, Pinotti “centralitza tota la gestió de l'àrea de Cultura” i “quasi tot es gestiona amb contractes menors, algun negociat sense publicitat i factures soltes”. Durant l'última legislatura de Rus al capdavant de la Diputació de València, la diputada del Partit Popular María Jesús Puchalt, va assumir les competències de Cultura. Puchalt, imputada en el cas Taula, va publicar després de la seua retirada de la política una novel·la romàntica.

En 2015, amb el canvi de govern en la Diputació i amb el teló de fons del cas Taula, els nous responsables de PSPV, Compromís, València en Comú i Esquerra Unida, van desplaçar de la primera fila a significats responsables de l'era Rus, fet que molts dels afectats titllen de “porga”. José Luis Pinotti va ser enviat al magatzem bibliogràfic que la Institució Alfons el Magnànim, de la qual depén orgànicament, manté a Bétera, on ha romàs aquests quatre anys.

Des d'allí va respondre a les preguntes d'eldiario.es sobre els contractes del seu exsoci. Assegura que “no hi ha res que ocultar” i no entén que s'estiga dubtant de la seua honorabilitat. “Jo gestionava sis milions d'euros anualment”, sosté Pinotti qui també reconeix: “em vaig poder haver equivocat en haver acceptat la societat amb ell”. “Amb el 80% dels contractistes mantinc una relació d'amistat en el dia de hui sense cap problema”, postil·la.

José Luis Pinotti, d'origen argentí, va entrar en la Diputació a la fi de la dècada de 1980 de la mà del llavors vicepresident primer de Diputació i alcalde socialista de l'Alcúdia dels Crespins, Vicent Vercher. En 1997, després de l'arribada del PP a les institucions autonòmiques valencianes, Pinotti va demanar a Vercher que li donara de baixa de l'agrupació socialista en una carta a la qual ha tingut accés aquest diari. “He comprés que l'estructura d'un partit polític no és la fórmula en què jo desitge adquirir el meu compromís ciutadà”, va explicar en la missiva.

A partir d'aqueix moment es va adaptar als nous temps d'hegemonia total del Partit Popular, segons apunten diverses fonts de la institució provincial, fins que en 2015 els conservadors valencians van perdre la Diputació de València després de l'escàndol del cas Taula. No obstant això, fonts pròximes a Pinotti asseguren que “no pintava res en el PP”, on tenia “defensors però molts detractors”. “El món de Rus li era bastant contrari”, asseguren aquestes fonts. Abans de la històrica desfeta del PP en 2015 va assistir, al costat d'Antonio Lis, a un acte de presentació del programa cultural de Rita Barberá en Las Naves.

“Des de fa quatre anys hi ha qui està intentant minar la meua honestedat. No vaig cometre cap frau”, assegura Pinotti des de la seua nova destinació a Bétera.

Etiquetas
stats