Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

La Diputació de València aposta per la recuperació de la memòria històrica

La Diputada, Rosa Pérez Garijo, i el delegat a la Comunitat Valenciana del Moviment contra la Intolerància, Ángel Galán

Miguel Giménez

València —

La Diputació de València posarà en marxa un projecte ben ambiciós de memòria històrica en col·laboració amb associacions, víctimes i investigadors. Precisament, la institució provincial ha dotat amb una partida de 356.000 euros, en el pressuposto per al 2016, el capítol relacionat amb la recuperació de la memòria històrica.

D’aquesta manera, la diputada Rosa Pérez Garijo ha explicat que no sols es tracta de recuperar aquesta memòria, sinó també de dignificar-la, “recuperant milers de valencians que van lluitar per la democràcia i que hui en dia continuen sent menyspreats i maltractats per determinades lectures interessades i visions esbiaixades de la nostra història”.

En aquest sentit, recorda Pérez Garijo que Espanya ha estat reprovada públicament per l’ONU i pel Consell d’Europa per l’important nombre de desaparicions forçoses no investigades ni solucionades, “un dels més alts del món”.

Diverses actuacions

El projecte de memòria històrica de la Diputació de València inclou diverses actuacions. Concretament, se subvencionaran accions als municipis per a actuar sobre ‘els llocs de la memòria’, i també es donaran ajudes a associacions i a entitats que recuperen el model de les concedides en els primers anys de la Llei de la memòria històrica i que, entre altres qüestions, permetran finançar exhumacions de fosses.

De la mateixa manera, s’insistirà especialment en l’estudi de la “dictadura i la repressió sobre la nostra memòria i la nostra cultura, i també la recuperació biogràfica dels milers de valencians que van protagonitzar la defensa i la lluita per la democràcia”.

El projecte es completa amb altres actuacions, com el concurs ‘La memòria a l’escola’ o la celebració d’un congrés anual de memòria històrica en col·laboració amb universitats i associacions, tot això basat en dos puntals fonamentals més: el desenvolupament d’una oficina d’atenció i assessorament a les víctimes i als seus familiars, i també als municipis, en el desplegament i l’aplicació de la Llei de la memòria històrica; i el desenvolupament d’un espai web de recopilació de tota la informació disponible actualitzada contínuament.

La Diputació vol aprofitar tota la faena feta per associacions, familiars i investigadors durant els últims anys i donar-hi cobertura institucional en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, que també ha mostrat la voluntat d’estar al costat de les víctimes, “en compte d’estar-hi enfront, com fins ara”, ha explicat la diputada provincial d’Esquerra Unida.

1,5 milions més per a Inclusió Social

Així mateix, Pérez Garijo ha ressaltat l’increment de la partida d’Inclusió Social en el pressupost de la institució provincial per al 2016, que passa inicialment de 4,8 milions d’euros a 6.327.000, “un pressupost que podria ser augmentat amb el superàvit de la Diputació.

stats