Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

EMT València va pagar a CaixaBank 14.000 euros en comissions per les transferències fraudulentes de 4 milions

Un bus de l'EMT.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

La crisi desencadenada al si de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València com a conseqüència del robatori de 4 milions d'euros per mitjà d'una estafa continua oberta.

Com va informar eldiario.es, les diferents línies d'investigació dins de l'empresa pública apunten a una presumpta mala praxi de CaixaBank, a més de la cap d'Administració de l'EMT, Celia Zafra, acomiadada fulminantment després de conéixer-se els fets, suposadament per facilitar als delinqüents les signatures del gerent i de la directora de gestió, i per cursar les transferències sense estar autoritzada a fer-ho.

De fet, segons un informe intern, a més de l'esmentada suplantació dels directius, és necessari que l'entitat financera incomplisca els protocols de seguretat perquè la sostracció es duga a terme i considera que és necessari determinar la responsabilitat subsidiària de CaixaBank.

Segons la documentació a què ha tingut accés eldiario.es, l'empresa pública va pagar a l'entitat bancària 14.000 euros en concepte de comissions per les vuit transferències fraudulentes cursades entre el 3 i el 20 de setembre.

El banc va cursar els vuit pagaments a un compte situat a la Xina per mitjà d'un PDF amb signatures falsificades remés per la directiva acomiadada, sense documents originals. Aquest aspecte és ressaltat en els últims correus intercanviats per Zafra i el personal de l'entitat financera.

En concret, en les ordres de transferències cursades per mail per l'exdirectiva els dies 17 i 20 setembre, l'empleat de CaixaBank insisteix que estan pendents de rebre els documents de pagament originals, posant en còpia a més María Rayon, directora de gestió i única al costat del gerent, Josep Enric García Alemany, amb signatura i amb poders per a autoritzar aquestes operacions.

No obstant això, Rayon estava en aqueix moment de baixa per maternitat, per la qual cosa és molt probable que no arribara a vore els correus.

Aquest serà sens dubte un dels aspectes que centrarà aquest dimecres la sessió de la comissió de treball creada en el si de l'EMT per a investigar el frau, així com el ple monogràfic que tindrà lloc aquest dijous a l'Ajuntament.

Tant l'alcalde de València, Joan Ribó, com l'edil de Mobilitat i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, van preferir no fer aquest dimarts declaracions sobre aquest tema i es van remetre a totes dues jornades de treball.

Ciutadans denúncia opacidadad

Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València va sol·licitar aquest dimarts, mitjançant requeriment notarial, dirigit a la gerència i a la presidència de l'EMT, informació que el grup municipal considera “molt rellevant” per a poder fer el seu treball com a membre del Consell d'Administració de l'EMT i com a partit de l'oposició en el Consistori.

El portaveu de Cs, Fernando Giner, al costat del regidor Narcís Estellés, van criticar l'“opacitat” existent en l'empresa. “No hem tingut un altre remei que presentar-nos amb un notari per a exigir que la informació se'ns facilite amb els requeriments que marca la llei”.

“Volem conéixer, perquè ja ho hem demanat quatre vegades, quin és el manual de procediments davant aquesta mena de situacions. És a dir, què és el que passa quan una persona està de baixa, si els correus es redirigeixen, o no, i com funciona l'empresa”, ha detallat Giner.

Després d'acudir a les dependències de l'EMT amb el requeriment notarial, fonts de Ciutadans van comentar que els van facilitar documentació, però no tota la sol·licitada.

Entre els documents que van assegurar que no se'ls van donar figuren les comunicacions enviades i rebudes de la treballadora acomiadada amb la resta de directius amb signatura electrònica del 3 al 23 de setembre; el currículum detallat de persones que ocupen llocs de gestió; l'informe de seguretat informàtica; el pla director de Ciberseguretat que recomana l'Institut Nacional de Ciberseguretat; i el suposat contracte marc de l'OPA de l'estafa.

L'EMT critica el “xou” de Ciutadans

L'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València va lamentar el “xou” que assegura que ha muntat el grup municipal de Ciutadans a la porta de l'empresa i ha assegurat que el partit tenia des de les 8.00 hores tota la documentació al seu abast i no han volgut recollir-la “en un primer moment”.

L'EMT va afirmar que els dos edils de Cs tenien la informació al seu abast “des de les 8.00 hores i que no han volgut recollir-la en un primer moment”. “És una prova que el que realment els interessa des del primer moment és muntar l'espectacle i de la seua feblesa i la falta d'idees polítiques”, ha sostingut.

“No van tindre el suport de les urnes i ara van perduts sense saber què fer i, per això, fan aquestes coses”, ha dit el president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, que ha defensat que l'empresa “en tot moment ha donat tota la documentació que l'oposició ha demanat, al contrari del que passava en altres èpoques”.

Etiquetas
stats