Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Economia sostenible no inverteix cap euro dels 1.200.000 pressupostats per a promocionar l’economia sostenible

El conseller d’Economia, Rafael Climent, al mig, en la visita a una empresa de Beniparrell (València).

Voro Maroto

Partida: “Promoció de l’economia sostenible”. Codi: S8083. Pressupost disponible per al 2016: 1.200.000 euros. Grau executat [diners gastats] el 30 de setembre: 0%. En resum, la Conselleria d’Economia Sostenible no ha invertit cap cèntim, amb data 30 de setembre del 2016, dels 1.200.000 euros pressupostats per a promocionar l’economia sostenible, la “que mira envers el futur, les persones i la natura, que veu els diners només com un instrument i no un objectiu”.

Aquesta dada, sobre un pressupost de 337 milions d’euros el 2016, podria ser una anècdota. Segons l’oposició, però, reflecteix la “paràlisi total” de la conselleria. Així ho diuen Vicente Casanova (PP) i Toni Woodward (Ciutadans). L’expert de Podem en la matèria, José Francisco Almería, encara és més dur: “El 2016 és un any perdut. No tenim política industrial, anem sense rumb, estratègia o direcció”.

Casanova, el representant popular, dibuixa amb xifres la “ineficàcia” del conseller del ram, Rafael Climent, i dels seus directius. Segons aquestes dades, extretes de la informació facilitada per la Conselleria, després dels tres primers trimestres de l’any Economia Sostenible únicament ha invertit 28 dels 337 milions d’euros de què, inicialment, disposava. Un “8,3 % ben pobre”. “Pagament de nòmines dels funcionaris a banda, s’ha fet ben poc”, diu Casanova.

L’exalcalde d’Almassora (Castelló) va presentar en les Corts Valencianes un gràfic per a posar de manifest que les ajudes previstes sobre el paper per al teixit productiu valencià no han arribat a la destinació corresponent. “Ni hi arribaran, ja que no hi ha temps material el 2016 per a publicar les ordres, que les empreses o associacions comencen a gastar i, per mitjà del paperam, després puguen cobrar. Aquests diners es perdran amb tota seguretat”, diu Casanova. Vet ací el seu gràfic.

El canvi de model productiu que persegueix el Govern valencià no serà fàcil. No solament, segons les dades de la Generalitat, no s’ha gastat cap euro en la “Promoció de l’economia sostenible”, tampoc no s’ha fet en ajudes a diversos sectors tradicionals (tèxtil, joguet, marbre o moble: zero euros gastats sobre un pressupost de 5.600.000) o en “plans d’acció en matèria d’estalvi i eficiència energètica”: zero euros gastats sobre un milió pressupostat.

Almería no estalvia crítiques, malgrat que el seu partit, Podem, dóna suport des del Parlament al Consell format per PSPV-PSOE i Compromís. “Sent benèvol, diria que la gestió en la Conselleria és roïna”. Basant-se en les seues anàlisis de diversos paràmetres –execució sobre crèdit definitiu, sobre despeses compromeses i d’altres– en el departament de Climent (Compromís) hi ha “deixadesa” i “inactivitat”.

“Amb data 30 de setembre, l’execució del pressupost per a política industrial és del 4,7% del total, només. A aquest ritme, es tardarà moltíssim a revertir la destrucció que va generar el PP valencià en aquesta àrea”, diu el diputat Almería, de professió consultor d’empreses. 

El conseller ja es va comprometre en una compareixença parlamentària a “accelerar els terminis” de les convocatòries. I Economia treballa amb dades diferents. Segons un portaveu, amb data 4 de novembre, el 77% del pressupost està executat, encara que l’oposició alerta que aquesta xifra es refereix al pressupost compromés, que pot no ser gastat si no es gestiona.

Les bases d’algunes ajudes per al 2016 –cooperativisme i economia social– s’han publicat al principi de novembre, diuen des de la Conselleria. I els endarreriments en altres convocatòries són atribuïbles al PP –fora de la Generalitat des del juliol del 2015–, que va canviar la llei i va fer més lents i confusos els “tràmits administratius i burocràtics”. “Això ens ha fet perdre molt de temps”, diuen.

Etiquetas
stats