Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els Jaume I reconeixen una investigació sobre els efectes del canvi climàtic

El jurat dels premis Jaume I durant les deliberacions a València

Agències

València —

Dos professors d’universitats valencianes –Francisco Juan Martínez, de la Universitat d’Alacant, i Hermenegildo García, de la Politècnica de València– i el creador d’Aquaservice, Alberto Gutiérrez, figuren entre els guardonats dels Premis Jaume I 2016 que aquest dimarts s’han decidit a València. Amb ells hi ha Albert Marcet, Elías Camp i Miguel Bastos, segons s’ha donat a conéixer en un acte presidit pel president Ximo Puig i que s’ha celebrat a la Llotja dels Mercaders.

En concret, en la categoria d’Investigació Bàsica la distinció ha recaigut en el professor titular de la Universitat d’Alacant Francisco Juan Martínez pel descobriment del Crisper, la base de la immunitat innata en bacteris, que ha conduït al desenvolupament de l’edició de genomes, el Crisper-Cas9.

El Premi Jaume I d’Economia ha estat per a Albert Marcet per la seua anàlisi de les dinàmiques de les economies avançades quan els agents formen les seues expectatives a partir l’experiència observada, que han servit com a instrument a bancs centrals i governs.

En Investigació Mèdica, Elías Campo ha estat el premiat per les seues investigacions sobre la classificació de les distintes leucèmies. Gràcies al seu treball, s’han diversificat els tractaments contra aquest tipus de càncer i s’ha millorant la supervivència d’alguns grups de leucèmies.

En la categoria de Protecció del Medi Ambient, el Premi Jaume I ha estat per a Miguel Bastos per la seua investigació en l’establiment dels estàndards actuals de modelització que prediuen els canvis en la biodiversitat en el temps i en l’espai.

En Noves Tecnologies, el guardó ha recaigut en el catedràtic de la Universitat Politècnica de València Hermenegildo García pel desenvolupament de catalitzadors en fase heterogènia molt eficients en processos no sols al laboratori, sinó també en l’àmbit industrial.

Finalment, Alberto Gutiérrez ha estat el guardonat en la categoria d’Emprenedor per la creació de la companyia Aquaservice, que s’ha convertit en empresa líder de distribució d’aigua a través de dispensadors. El jurat ha valorat la seua capacitat per a generar ocupació, innovació i riquesa al voltant d’un producte bàsic com és l’aigua de beure.

23 premis Nobel en el jurat

El jurat de la vint-i-huitena edició dels Premis Jaume I, entre els quals hi ha 23 premis Nobel, ha escollit als sis premiats en les diferents categories al cap de dos dies de deliberacions i un programa ple d’activitats paral·leles per tota la Comunitat Valenciana.

Nou premis Nobel de Medicina, sis de Química, quatre de Física i quatre més d’Economia, entre aquests el del 2015, Angus Deaton, formen part d’un jurat en què, com a novetat, enguany s’integren sis joves investigadors espanyols que desenvolupen la seua activitat a l’estranger.

250 candidatures

Els gairebé noranta integrants del jurat, separats per especialitats, havien d’escollir entre 250 candidatures per a seleccionar els premiats d’enguany en les categories d’Investigació Bàsica, Economia, Investigació Mèdica, Protecció del Medi Ambient, Noves Tecnologies i Emprenedor.

La visita a València de Deaton implica la seua primera estada a Espanya des que li van concedir en Nobel l’octubre passat, com ho han estat les de Venketraman Ramakrishanan, Nobel de Química el 2009, o de l’exministre d’Energia i assessor de Barak Obama a la Casa Blanca en assumptes mediambientals, Steven Chu, Nobel de Física el 1997.

100.000 euros de dotació

Dotats cadascun amb 100.000 euros, medalla d’or i diploma, els Premis Jaume I, dedicats a la promoció de la ciència i la investigació a Espanya, són uns dels més ben remunerats del país i els seus guardonats tenen el compromís de destinar una part important de la dotació que reben a la investigació nacional.

La nit del diumenge, els integrants del jurat van celebrar un sopar amb els membres de la Fundació Premis Jaume I i durant la jornada del dilluns van visitar uns quants centres d’investigació, i també els frescos restaurats fa poc de l’església de Sant Nicolau, qualificats com “la capella Sixtina” valenciana.

A més van participar en un àpat amb estudiants de les universitats d’Alacant, Castelló i València i alguns dels premis Nobel del jurat van oferir diverses conferències de premsa.

Prèviament al dictamen, el claustre del convent de Sant Doménec va acollir la lectura de la Declaració que tradicionalment cada any fan els Nobel dels Premis Jaume I sobre un tema d’actualitat.

Etiquetas
stats