Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La ONU advierte de que “las represalias son ilegales” a Israel e Irán
El Ayuntamiento de Marbella recalifica los terrenos de la mansión de la alcaldesa
Opinión - Cómplices de la impunidad de Israel. Por Rosa María Artal

Els metges de capçalera detecten 1.200 valencianes maltractades en un any

La consellera de Sanitat, Carmen Montón

Carlos Navarro Castelló

Els centres sanitaris s’han convertit en espais fonamentals per a la detecció precoç de casos de violència de gènere i, per tant, en una eina ben útil per a combatre aquesta plaga.

Així es desprén de les dades de la Memòria de Gestió del 2015 facilitades aquest dimarts per la consellera de Sanitat, Carmen Montón, segons les quals, en virtut del Programa d’Atenció i Prevenció de Violència de Gènere, els metges de capçalera van detectar l’any passat 1.231 valencianes víctimes de maltractaments.

Segons Montón, tal com estableix el nou protocol, totes van ser derivades als recursos pertinents, com els centres de dones 24 hores de la Generalitat.

En total, els metges van fer entrevistes per a detectar possibles casos de violència masclista a 29.501 pacients, pràcticament 10 vegades més que el 2014, que se’n van fer 3.471.

A més, en virtut d’aquestes entrevistes es van emetre l’any passat 3.163 comunicats de lesions.

Tot i que en relació amb el total de dones enquestades s’ha abaixat d’un 12,8% de casos de maltractament el 2014 a un 4% el 2015, en termes absoluts s’ha passat dels 447 casos positius el 2014 als 1.200 de l’any passat, és a dir, gairebé s’han triplicat amb l’augment de les entrevistes.

Montón ha destacat també altres aspectes de la Memòria. Per exemple, pel que fa a l’activitat assistencial, ha comentat que el 2015 es van atendre 37,5 milions de consultes en centres d’atenció primària (una mitjana de 7,4 consultes per persona).

En atenció especialitzada es van registrar 421.474 ingressos hospitalaris i 8,3 milions de consultes externes.

“Perquè es facen una idea del volum tan enorme d’activitat assistencial de què parlem, si sumem atenció primària i especialitzada, cada dia tenen lloc 176.100 consultes en qualsevol dels centres sanitaris de la Comunitat Valenciana”, ha matisat Carmen Montón.

Així mateix, el nombre d’intervencions quirúrgiques va superar les 381.000, amb 1.044 operacions diàries. De totes aquestes intervencions, 150.000 es van fer amb cirurgia major ambulatòria.

La resta de les dades ofereixen un panorama sanitari en què es produeixen 90 comunicats per dia, s’atenen més de 6.000 urgències diàries (2,2 milions l’any) i gairebé 500 donacions de sang (179.414, el 2015). A més, el 2015 es va aconseguir un rècord històric de donants d’òrgans, amb 206, i es van fer 491 trasplantaments d’òrgans.

Quant a les principals causes de mortalitat, en homes, són els tumors, responsables del 33% de les morts. Després, les malalties del sistema circulatori, que agrupen el 28% de les causes de mortalitat.

En les dones s’inverteixen les causes i hi ha en primer lloc les malalties del sistema circulatori (33,5%), sensiblement per davant dels tumors (21,6%).

Altres dades que s’hi recullen són les intervencions preventives contra els brots de legionel·la, amb gairebé 5.600 inspeccions fetes dins del Programa de Vigilància i Control d’Instal·lacions de Risc de la Direcció General de Salut Pública, o els programes de cribratge de càncer actius actualment: mama, amb 317.000 participants; càncer colorectal, amb 452.000 participants; i el programa de consell genètic de càncer hereditari, amb 3.332 persones ateses el 2015.

Finalment, la consellera ha volgut ressaltar que no hi ha precedents d’un document com el que han presentat i que, d’ara en avant, el publicaran cada any: “És una aposta valenta que ningú no s’havia atrevit a abordar, una fotografia fixa de la sanitat valenciana que ens servirà d’eina de millora”, ha apuntat Carmen Montón.

Etiquetas
stats