Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els incendis es cobren 6.700 hectàrees a les muntanyes valencianes, 4.000 més que l’any anterior

Incendi de Carcaixent (València)

EFE

Els incendis forestals declarats enguany a la Comunitat Valenciana han afectat un total de 6.700 hectàrees, dins de la mitjana de l’última dècada pel que fa a superfície afectada i nombre de sinistres, segons ha explicat hui la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián.

Durant la seua compareixença en la comissió parlamentària de Medi Ambient, la consellera ha assenyalat que el 46% dels incendis d’enguany han estat intencionats i han suposat el 70% de la superfície cremada, mentre que el 31% d’incendis s’han degut a negligències, si bé la superfície afectada ha suposat el 2,6%.

Pel que fa a aquest estiu, el juny es van cremar 2.210 hectàrees en l’incendi de Carcaixent, que va ser intencionat i va afectar en un 91% terreny particular, i 1.535 hectàrees en el de Sumacàrcer, també intencionat i que va afectar per complet propietat privada.

El juliol es van cremar 1.534 hectàrees en l’incendi d’Artana, la causa del qual és desconeguda i va cremar 972 hectàrees dins del Parc Natural de la Serra d’Espadà, i el setembre es van cremar 689 hectàrees en l’incendi de Xàbia, que va afectar 587 hectàrees de la muntanya pública de la Granadella i, segons sembla, va ser intencionat, i 447 hectàrees en el de Bolulla.

La consellera ha indicat que l’objectiu d’aquest departament és aplicar una nova política de prevenció, integrada en la gestió forestal i en un desenvolupament viable i realista del medi rural, per a la qual cosa calen més recursos, i ha anunciat que el 2017 hi haurà un increment “considerable” del pressupost per a prevenció.

En aqueixa línia, ha indicat que la Mesa forestal treballa a hores d’ara en el primer esborrany de l’Estratègia valenciana de prevenció d’incendis forestals, l’esborrany definitiu de la qual estarà al final d’enguany, ja que “el verdader desafiament per a reduir els efectes negatius” dels incendis és enfortir les mesures de prevenció.

Cebrián ha destacat que el Consell actual ha posat en marxa les meses de concertació postincendis per a sinistres de més de 500 hectàrees, a fi de treballar juntament amb tots els actors afectats, i ha reforçat la unitat sancionadora amb personal jurídic, perquè hi havia un “embós de denúncies” per tramitar.

La diputada del PP Verónica Marcos li ha retret que haja tardat 430 dies a comparéixer en la comissió i ha assegurat que el balanç dels quinze mesos de gestió en aquest departament són “anuncis i meses”, però no s’ha invertit “ni un euro en plans de prevenció” i l’execució del pressupost és “irrisòria”.

La consellera ha lamentat que el PP “menyspree la participació”, a pesar que és “fonamental” escoltar les persones i proposar qüestions de manera conjunta, i els ha demanat que “deixen de ficar pals a les rodes”.

Cebrián ha destacat que el Consell del PP va deixar una planificació que no era viable, per exemple amb més d’11.000 quilòmetres lineals de tallafocs, dels quals només es van dur a terme el 10%, i que hagueren deixat 27.000 hectàrees desproveïdes de vegetació, a més del problema de signar convenis amb milers de propietaris forestals.

Pel que fa al futur grup específic de la Policia Autonòmica sobre incendis forestals, ha indicat que es tracta de comptar amb 30 agents més, que es coordinaran amb els agents mediambientals i reforçaran el que ja existeix, i ha considerat que “hi ha espai” i “no hi ha duplicitat” en aquesta iniciativa.

D’altra banda, la comissió ha aprovat per unanimitat que comparega el fundador de la Plataforma Empresarial en pro de l’Economia Circular, Recircula, Eusebio Martínez, per explicar les conclusions d’una jornada sobre el problema de l’abandó d’envasos i el sistema de depòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR).

Etiquetas
stats