eldiario.es

9

Escola Valenciana guardona a Chaqués, l’Associació d’Editors i Xúquer Viu

  • Els guardons reconeixen el treball de personalitats i associacions que dia rere dia contribueixen a la millora de la salut de la llengua.
  • ‘Un país d’escoles’ és el lema de les Trobades 2016.
Escola Valenciana guardona a Josep Chaqués, l’Associació d’Editors del País Valencià i Xúquer Viu en la XIIIa Nit.

Escola Valenciana guardona a Josep Chaqués, l’Associació d’Editors del País Valencià i Xúquer Viu en la XIIIa Nit.

L’entitat cívica ha celebrat el lliurament de guardons a Alginet i ha revelat el lema de les Trobades d’Escoles en Valencià, ‘Un país d’escoles’, així com la nova imatge que agermana totes les festes per la llengua que s’estenen arreu del país. Segons un comunicat de l'organització, la XIIIa Nit d’Escola Valenciana ha constituït tota una declaració d’intencions adaptada als nous temps, en la qual el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha expressat que «hem de guanyar la llengua, hem de llaurar un bon present i un bon futur per al valencià» i, per la qual cosa, «cal aplicar una veritable llei de normalització lingüística que enfortisca la llengua a l’escola i al carrer, que ens cohesione socialment i que convertisca el valencià en llengua d’ús habitual tant al cinema com a l’Administració i al món financer.»

Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua ha celebrat la XIIIa edició de la Nit d’Escola Valenciana amb prop de 400 amigues i amics que s’han acostat a la Ribera, concretament als Salons San Patricio d’Alginet, per compartir junts una vetllada nodrida de revelacions. En aquest context, sota el títol ‘de la Nit al dia’, Escola Valenciana ha premiat amb els guardons "Intentant la llibertat", dissenyats per l'escultor Andreu Alfaro, dos entitats compromeses amb la llengua, la cultura i els valors de respecte a la natura, i un personatge clau en el bagatge d’Escola Valenciana.

Així, en la modalitat Ús Social del Valencià ha sigut guardonada l’Associació d’Editors del País Valencià, pel compromís com a entitat que basteix la conservació i la difusió de la llengua; el reconeixement Extraordinari, que s'atorga a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la cultura, ha recaigut en la plataforma Xúquer Viu, mentre que el Guardó a la Trajectòria Individual, que es lliura a persones que treballen pel valencià en l'àmbit educatiu, s’ha atorgat a un històric de l’entitat, Josep Chaqués, mestre i expresident de la Fundació Sambori, que a més fou el primer president d’Escola Valenciana.

Per la seua banda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, durant la seua intervenció ha citat referències de l’escriptor suecà, Joan Fuster, per a vertebrar el discurs. Així, Moreno ha al·ludit a frases com «la llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia», per a espigolar una sèrie de necessitats essencials per a la bona salut i normalitat del valencià, com és el cas de fer complir la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, introduir el requisit lingüístic a l’Administració, crear una nova llei de normalització lingüística que es faça extensiva a tots els àmbits perquè «el valencià siga la llengua d’ús habitual tant al cinema com al comerç o al món financer». De forma semblant, el president ha proposat «igualar la inversió del nostre país en política lingüística amb les fortes partides pressupostàries de Catalunya i el País Basc», atés que «a major inversió en política lingüística, major prestigi de la llengua, cosa que es tradueix en un increment del nombre de parlants de valencià.»

En relació amb l’àmbit educatiu, Moreno ha deixat clar quin és el programa òptim: «l’ensenyament en valencià és l’únic capaç de corregir les asimetries socials que poden sorgir per l’adquisició desigual de les competències oral i escrites en valencià i en castellà» i, per la qual cosa, segons aquest mestre i president d’Escola Valenciana, «cal potenciar la metodologia d’immersió arreu del país i, progressivament, estendre-la a tots els centres en qualsevol etapa del sistema educatiu.»

Vicent Moreno ha volgut retre homenatge a la Cultura, de manera que ha fet esment d’alguns elements clau per al país, des de Joanot Martorell i Ausiàs March, passant per Enric Valor, Raimon, Ovidi Montllor, Al Tall, el Tribunal d’Aigües, els Gegants i Cabuts, la Dama d’Elx, els xaramiters, la muixeranga... El president d’Escola Valenciana ha jugat amb la metàfora de «cultivar la ce trencada» i «llaurar un bon present i un bon futur per a la llengua» en al·lusió a la necessitat de proveir de recursos econòmics que asseguren el desenvolupament de la llengua en tots els contextos i que fomenten les manifestacions artístiques i culturals en llengua pròpia. De fet, el propi títol de la XIIIa Nit, ‘De la Nit al dia’, fa l’ullet a la transició «d’una llarga nit» que ha durant 20 anys i que, malgrat tots els entrebancs, l’entitat cívica ha continuant fent escola i difonent la llengua i la cultura amb projectes com el Cinema en valencià, el Voluntariat pel valencià, els concerts de La Gira, entre d’altres.

Trobades 2016

‘Un país d’escoles’ és el lema que agermana les 19 Trobades d’Escoles en Valencià que tindran lloc durant la primavera 2016 i també és la consigna que tanca la trilogia encetada fa dos anys amb ‘La nostra escola’ i ‘L’escola que volem’. En aquest sentit, Vicent Moreno ha comentat que «hem decidit que ‘Un país d’escoles’ recull a la perfecció la personalitat d’Escola Valenciana», en tant que «posa en valor l’escola i la tasca del conjunt de mestres que formem els ciutadans del futur, els que més tard faran el país i, per aquesta raó, volem que estiguen educats en una escola de qualitat i en valencià amb el millor mestratge i amb les millors condicions.»

Les reivindicacions del model educatiu ‘L’escola que volem’ que va llançar l’any passat Escola Valenciana són ben vigents, ja que des del si de l’entitat es continua demanant nous fonaments per a una nova escola basada en «una educació amb valors, una educació que fomente la pau i el diàleg, una educació amb sensibilitat cap al medi ambient, cap a la cultura, que respecte les diferents ètnies; volem una educació laica, inclusiva, de convivència», segons ha adduït el president.

La vetllada ‘De la Nit al dia’ ha començat a l’exterior del restaurant amb els Balls d’Alginet i ha sigut amenitzada pel comediant valencià Eugeni Alemany, l'encarregat de conduir l'acte, i pel músic Dani Miquel, acompanyat pels Ma·Me·Mi·Mo·Músics. La XIIIa Nit ha comptat amb la participació de la presidenta del Sambori a Castelló, Conxa Ortells, que ha atorgat el guardó a l’Associació d’Editors del País Valencià; el president de la Coordinadora de la Ribera, Joan Cortés, que ha lliurat el premi a Xúquer Viu, i el president d’Escola Valenciana, que ha rendit homenatge a Josep Chaqués amb el lliurament del guardó corresponent.

I, com a colofó, Eugeni Alemany ha oferit un monòleg i Joanes i la colla de Pantaix han posat la guinda a la XIIIa Nit d’Escola Valenciana.

D’altra banda, el divendres 20 de novembre la Plaça del Llibre ha guardonat Escola Valenciana amb el Premi a la Difusió per la seua tasca en el camí cap a la normalització de la llengua en tots els àmbits d'ús, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià. L’acte ha tingut lloc al Centre Cultural Octubre, on també s’ha distingit amb el Premi d’Honor l’escriptor Jaume Cabré.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha